İlham kaynağı 10 kadın şefle tanıştınız mı?

Dünyanın en iddialı şefleri yalnızca erkekler midir dersiniz? Ellerinin değdiği her şeyi özel kılan kadınlar, şefler dünyasında da başarılı hikâyeleriyle sahnedeler. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü şerefine, bu özel güne ithafen birçok ülkeden ilham kaynağı olan 10 kadın şefin dünyasını keşfe çıkıyoruz. 

1- Elena Arzak

Dünyaca ünlü şef Juan Mari Arzak’ın kızı Elena Arzak, 2012 yılında dünyanın en iyi kadın şefi seçilmiştir. Arzak, ailesi tarafından kurulan ve serüveni 1897 yıllarına dayanan Arzak Restaurant mutfağında, sanatını yemekleriyle bütünleştiriyor. 

3 Michelin yıldızını kazanan ilk Bask restoranı işletmecisi olan babası Juan Mari Arzak ile birlikte, geleneksel ve modern Bask mutfağının tatlarını doğal ve taze tariflerle taçlandırmanın keyfini yaşıyorlar. Restoranda, yöresel gıdalarla baharatların da sergilendiği müze tadında kısımlar bulunuyor. 

2- Allegra McEvedy

ABD’de ve İngiltere’de kendisini geliştiren İngiliz Şef Allegra McEvedy, küçüklüğünden beri Türk mutfağına duyduğu hayranlığını bir TV programı ile hayata geçirmeye karar veriyor. McEvedy, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok kentini gezerek, çeşitli yemek kültürlerini ve tarihlerini araştırıyor. 

McEvedy, Türk mutfağının bilinen yemeklerini farklı bir ülkeye aitmiş gibi samimi bir dille anlatıyor. İzleyicilerine farklı bakış açıları kazandıran başarılı İngiliz Şef, yalnızca dünya şeflerine değil, Türkiye‘deki şeflere de ilham kaynağı oluyor. 

3- Silvena Rowe

Türk yemeklerine olan hayranlığıyla bilinen bir diğer isim Silvena Rowe… Londra’da yaşayan Rowe, Books For Cooks adlı restoranında dünyanın önemli isimlerine ve pek çok sanatçıya yemek yapmıştır. Kariyerine; köşe yazarlığı, yemek danışmanlığı ve TV program sunuculuğunu da eklemiştir. 

Purple Citrus and Sweet Perfume ve Orient Express isimli yemek kitaplarını çıkartarak sektörde adından söz ettirmiştir. 

2007 yılında Glenfiddich Yiyecek ve İçecek Ödülü’nü, 2011 yılında ise Gourmand Ödülü’nü alarak dünyada tanınan popüler ve başarılı kadın şeflerin arasına girmeyi başardı. 

4- Sonja Finn

Mutfak serüveni Pittsburgh Baum Vivant’ta başlayan Şef Sonja Finn, henüz 18 yaşındayken pek çok eğitim alarak mutfak sanatları alanında uzmanlaşmıştır. 

2008 yılında açtığı Dinette adlı restoranda ince ve lezzetli pizzalarıyla ün yapmıştır. Peyniri çiftçiden, sosis ve salamları yerel kasabından temin ederek çevre dostu mutfağında doğallığı yakalamıştır. Çevre dostu mekanında, hazırladığı pizzalarına ek olarak mini ama etkili porsiyonları ve özel şarapları da sunuyor. 

Sonja Finn’in restoranı, Pittsburgh Post Gazetesi’nden 3 yıldız, Pittsburgh City Paper’dan ise 4 yıldız almıştır. 

5- Margarita Forés

Bu yıl Asya’nın en iyi kadın şefi seçilen Forés, Filipin mutfağından sunmuş olduğu yerel lezzetlerinin kalitesini de tescillemiş oldu. 

Dünyaca sevilen Filipin mutfağı; Londra, Los Angeles ve New York gibi bugün pek çok ülkede tercih ediliyor. Forés, ülkeye özgü tatları ön plana çıkararak pek çok şefin Filipin mutfağına olan ilgisine ayna tutuyor. 

6- Anne Burrell

Institute of Culinary Institution’da profesör olan Anne Burrell, çocukluk dönemlerinde İtalya’da yemek üzerine eğitimler aldı. 

Yer aldığı TV programlarında yemeklerine özel sırlarını ve tüyolarını paylaşırken, yaratıcı yemek tariflerine de yer vererek kısa zamanda başarılı bir kadın şef olarak herkesin sevgisini kazanmıştır. 

Burell, görünen restoran yemeklerini kolay tariflerle anlatarak evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz şekilde ekranlara getiriyor. 

7- Rachel Khoo

Şef Rachel Khoo, Little Paris Kitchen isimli restoranında hazırladığı menüleri Youtube'a koymasıyla sosyal medyada popülerlik kazanmıştır. 

Fransız mutfağı eleştirmenlerinin de gözdesi olan Khoo, Çin-Avusturya ve Britanya mutfaklarının klasik yemeklerinin ana ögelerini birbirine harmanlıyor ve klasiklere kattığı yorumlar sayesinde kendine özgü bir şef olmayı başarıyor. 

Ünlü şef, mistik hikâyelerinden oluşan yaratıcı tabaklarıyla izleyicilerinin karşısına çıkıyor. 

8- Hélène Darroze

2 Michelin yıldızı yanında 15 Gault-Milau puanına sahip ünlü Fransız şef, Paris ve Londra’da bulunan restoranlarıyla tanınıyor. 

Turizm ve Otelcilik alanından eğitim geçmişi bulunan DarrozeLouis XV de l'Hôtel de Paris restoranında deneyim kazanmıştır. 

Darroze için mutfak; heyecan, otantik bir yolculuk ve yaratıcılık izlenimlerini taşıyor. Ürünlerin tazeliği ve kullanılış biçimleri, Darroze’nin mutfağındaki temel başarı sırları… Hazırladığı tüm ürünlerinde mevsim şartlarını da ayrıca önemsiyor. 

9- Ceyda Baza

Türk mutfağının üretken şeflerinden olan Ceyda Baza, 3 yıl New York’ta The French Culinary Institute’de mutfak eğitimi almıştır. Sonrasında Türkiye’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Turizm Otelcilik ve İşletmeciliği bölümü ile eğitimine devam etmiştir. Çırağan Palace Kempinski’de Demi Chef olarak iş hayatına atılan BazaLa Favorite Restaurant’ta 2 yıl Sous Chef’lik yaptıktan sonra Sheraton Maslak Otel’de ve İstanbul Asia Marriott gibi otellerde büyük başarılara imza atmıştır. 

Kariyerine yemek eğitmenliğini de ekleyen Baza; rakı, balık ve meze, Osmanlı mutfağı, tapas ve şarap, İtalyan mutfağı, temel aşçılık ve profesyonel mutfak dersleri de vermektedir. TRT, Show TV, KanalTürk, Fox TV gibi ulusal kanallarda yemek programlarına katılıp yemek kültürü hakkında bilgiler paylaşmasıyla da tanınıyor. 

10- Pelin Çakar

Türkiye’nin başarılı kadın şeflerinden olan Pelin Çakar, sempatikliğiyle dikkat çeken yetenekli bir şef… 

Ona göre Türk mutfağı, pek çok zenginliği içerisinde barındıran bir kültür niteliğinde. Başarısına ayna tutan bir eğitim geçmişi var. City College of San Francisco yemek programına katılarak İspanyol tapas üzerine birçok araştırma ve denemeler yapmış, kendisini önemli ölçüde geliştirmiştir. 

15 / 03 / 2016