Engelsiz Mekanlarda Engel Tanımayan Lezzetler

Engellilerin beklenti ve taleplerini karşılamak, günlük yaşamda rahatlıkla yerlerini alabilecek şartları oluşturmak, istihdam sağlamak gibi ayrıntılar insanlık bilincinin en özel olgularıdır. Yaşam, onları çok daha iyi anlamakla, kültürel ve sosyal alanlarda aktif bir birey olduklarını hissettirmekle şüphesiz ki daha da anlam kazanacak. 

Dünyanın pek çok yerinde gerçekleştirilen ve umut vaat eden özel projeler, engellilerin her geçen gün hayata tutunmalarına ışık oluyor. Bizlere de onların bu mutluluklarını paylaşması kalıyor. 

Engelli restoranı olarak anılsalar da, aslında dünyanın engelsiz restoranları olarak tüm insanlığın kalbini şimdiden kazandılar. Nicelerinin artması dileğiyle! Çünkü biraz empati, her şeyi hatta tüm dünyayı değiştirebilir. 

1- Karanlıkta Lezzet Keşfi "V Temnote" :

Karanlık bir atmosferde görme engelli garsonlarca servis yapılan V Temnote, Rusya'nın başkenti Moskova'da hizmet veriyor. Rusya başta olmak üzere pek çok ülkeden gelen ziyaretçilerin de ilgi odağı olmaya devam ediyor diyebiliriz. Görme engelli kişilerin de çalışabileceği bir ortam hazırlamak amacıyla açılan ve karanlık konseptle müşterilerine farklı deneyimler sunan restoranda, içeriye ışık yayan cihazlarla giriş tamamen yasak. 

Restoranın salon kısmına giriş yapılmadan önce müşterilerin kurallar konusunda bilgilendirmesi sağlanırken, engelli garsonlar eşliğinde masalarına yönlendirmeleri gerçekleştiriliyor. Restorana gelmeden önce mutlaka internet üzerinden rezervasyon yaptırma şartı bulunuyor. Ancak, sunulan yemekler, müşteriler tarafından seçilmiyor. Yani müşteriler, masaya gelen yemeği yalnızca tatlarıyla deneyimleyebiliyor. 

2- Siparişler İşaret Diliyle Lütfen! Çünkü burası Signs:

Kanada’da işitme engelliler restoranı olarak hizmet veren Signs’de, Amerikan işaret dili ile sipariş veriliyor. İşitme engelli olan müdavim bir müşteri sayesinde bu fikir hayat bulmuş. Restoran çalışanlarının çoğu işitme duyuları olmayan ama yaşam enerjileri sonsuzlukla bütünleşen bireyler… 


Müşterilerin kolaylıkla sipariş verebilmeleri için bir kitapçık bulunuyor ve hizmet süreci kolaylıkla işliyor. Signs müşterileri ve çalışanları bu düzene kolaylıkla adapte oldular. 

3- Engellilere dost Nagish Cafe:

Ülkedeki pek çok kafeden ayrışan Nagish, İsrail’de kurulmuş; işitme engellilerden görme engellilere, konuşma engellilerden yürüme engellilere kadar tüm bireyler için hizmet veren özel bir kafe! Hem zihinsel hem de fiziksel engeli bulunan ve iş bulamayan bireyler için harika bir istihdam sağlıyor. 

Nagish Cafe, rehabilitasyon vakfıyla ortak yürütülen bir projeyle geliştirilerek ev havasında tasarlanmış. Amaç tüm insanlık için erişilebilir olmak. Kafe müdürü Şef Yaron Niran, çok farklı bir girişim olduğunu vurguluyor ve ekliyor; “ yazarlar ve sanatçılar gibi pek çok önemli kalabalığa da ev sahipliği yapıyoruz.” 

4- Dünyada engellilerle çalışarak Michelin yıldızı almış tek şefin restoranı "Handicap Restaurant":

Dünyanın ilk ve tek Michelin yıldızlı engelli restoranının şefi Türk Serkan Güzelçoban’ın etkileyici bir hikâyesi var. Hem fiziksel hem de zihinsel engellilerin çalıştığı Handicap Restaurant, Anne-Sophie Hotel’in bünyesinde Künzelsau’da hizmet veriyor. Serviste ve mutfakta engelli personelin de çalıştığı restoranda yemekler, sıra dışı lezzetlerle sunuluyor. 

Dünyanın dört bir yanından müşteri çeken Handicap, hayatta engel tanımaz başarıların en büyük kanıtı niteliğinde herkesin sevgisini ve ilgisini kazanmış. 

5- Beyoğlu’nda karanlık bir restoran Senses:

Beyoğlu’nda 360’ın alt katında bulunan Senses restoran Türkiye’deki engelleri ortadan kaldıran ve yaşam sevinci kazandıran mini mekânlardan yalnızca bir tanesi. Sashah Khan ile Mike Norman ortaklığıyla gerçeğe dönüşen karanlık restoranın hikâyesi, görme engelli birinin evine davet ettiği arkadaşlarına karanlıkta yemek sunmasına dayanıyor. Yemekler zifiri karanlık içerisinde servis ediliyor ve hiç bir yer görünmüyor. 

Program öncesi bir uzman tarafından müşterilerin bilgilendirmesi sağlanıyor. Garsonlar gece gözlüğü ile hizmet veriyorlar. Senses’da yemek öncesi müşterilere şampanya ve çilek kokteyli sunuluyor. Menüler burada da tamamen sürpriz şekilde tabaklarınızda hayat buluyor. 

6- Engel tanımayan Ç’engel Cafe:

Engel sözcüklerinden türetilen Ç’engel Cafe, harika bir sorumluluk projesi kapsamında dikkat çekiyor. Kafede çalışan bireyler, hizmet verdikleri alanların yanında becerilerini geliştirmek, kabiliyetlerini ortaya çıkarmak için sosyal etkinlik programlarına da dilediklerince katılabilecekler. 

Amaç engelli bireylerimizi hayatla daha da bütünleştirmek ve tüm engelleri ortadan kaldırmak olacak. Engelli gençler, üzerlerindeki kıyafetlerin rengine sahip olan masalara gelen müşterilere hizmet edecekler. Böylelikle iletişimi de sağlıklı şekilde kurabilecekler. 

7- Sıcak Bir Kafe; Down Kafe:

Daha kapısından adım atar atmaz enerjileriyle sizi kendilerine hayran bırakan down sendromlu gençlerin işlettiği Down Kafe, güler yüzlü ve kaliteli hizmetiyle diğer pek çok mekâna fark atıyor. Dinamik renklerden oluşan dekorasyonu ve her an gözlerinizin içine bakan gençleri sayesinde farklı alternatif arayanlar için gerçekten de bütünleştirici bir atmosfer olmuş. 

Amaç para kazanmak değil burada! Gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarmalarını sağlayarak, yaşama kazanmalarını bir adım daha kolaylaştırmak… 

Down Sendromlu gençler, engelleri ortadan kaldırarak işe başlamışlar. İşitme ve konuşma engelliler için işaret dilini dahi öğrenmişler. Down Kafe’ye gelerek onlara hem destek olabilir, hem de özenli lezzetleriyle tanışarak şaşırabilirsiniz. 

16 / 05 / 2016