Dünyanın En İlginç Doğaüstü Olayları

Milyonlarca canlı türüne ev sahipliği yapan benzersiz gezegenimizde, yaşamın oluşmasını sağlayan sayısız olgu var. Doğada yaşanan ilginç gerçekleri de atlamamak gerek tabi… Dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan enteresan doğaüstü olaylar bizi her saniye şaşırtmaya devam ediyor. Doğada yaşanan bu gizemli olaylar, gözlerinize inanamayacağınız kadar gerçekleşmesi zor türden…

Kar Bacaları

Antartika Ross Adası'nın batısında yer alan ve küçük karla kaplı volkanlardan oluşan Kar Bacaları, kutup bölgelerinde çekerler. Buhar ve gazlar bu volkanların ağızlarından çıktıkları anda donarlar. Belirli bir zaman sonra ise kalın kar tabakalarıyla çevrelenerek volkan ağızlarını kar bacalarına çevirirler.

Kırmızı Yengeç Göçü

Yılın büyük bir kısmını ormanda geçiren Christmas Adası kırmızı yengeçleri, ormandaki ağaç kovuklarında yaşamlarını sürdürürler. Üreme nedeniyle sahile göç etmeye başladıklarında senkronize bir görüntü oluştururlar. Milyonlarca yengecin kıyıya ulaşma süreçlerinde yollar kıpkırmızı olur. Şaşırtıcı değil mi?

Siyah Güneş

İngiltere'de 50 bin sığırcık, kış boyunca günbatımının hemen öncesinde gökyüzünde toplanırlar. Sığırcığın gökyüzünde toplanmasıyla oluşan siyah güneş, etkileyici bir göç olayına sahne olur. Sığırcık adı verilen ötücü kuşlar, 20 cm uzunluğundadır ve her yılın Nisan ayında ihtişamlı bir göç olayının kahramanlarıdır.

Catatumbo Yıldırımları

Venezuela'nın Catatumbo nehrinde görülen Catatumbo Yıldırımları ‘bitmek bilmeyen fırtına’ olarak adlandırılır. Fırtına bulutlarının gökyüzünü çevrelemesiyle girdap oluşturması sonrası ortaya çıkan Catatumbo Yıldırımları, yılın 160 gecesi, günde 10'ar saat arayla gözlemlenir. Benzersiz ve ürkütücü bu doğa olayı ile karşılaşmak istemezdiniz değil mi?

Ateş Kasırgası

Ateşin sebep olduğu bir girdap olarak bilinen ateş kasırgası, genelde alev ya da külden meydana gelir. Aşırı sıcaklık veya türbülanslı rüzgârlar çıktığı zaman oluşan Ateş Kasırgası, tehlikeli bir doğa olayıdır. 2003 yılında Avustralya’da gözlemlenen Canberra orman yangınında, ateş girdabının çapının yaklaşık olarak 500 metre civarında olduğu söylentiler arasında…

Kral Kelebeği Göçü

Kuzeydoğu Amerika’da yaşamlarını sürdüren Kral Kelebekleri, her yıl sonbahar mevsiminde yumurtlama amacıyla Kanada’nın güneyinden Meksika’ya doğru göç ederler. 8-10 hafta süren göç yolculukları boyunca, yolları sabit olarak kullanmadıkları ve sürekli değiştirdikleri dikkati çeker. Karşılaştıkları fırtına gibi hava olayları yönlerini değiştirmelerine neden olur. Göç süresince gecelerini geçirmek için tercih ettikleri ağaçları özenle seçmeleri ise oldukça ilgi çekici değil mi?

Naga Ateş Topları

Düşünsenize, bir akşam çıkıp nehir kıyısında yürüyorsunuz, nehirden bir anda kızıl renkte ateş toplarının yükseldiğini görüyorsunuz.

Tayland'ın Mekong Nehri'nde sıra dışı bir doğa olayı dikkati çeker. Ekim ayı içerisinde yüksekliği neredeyse 10-20 metreyi bulan ateş toplarının bir anda görünerek kaybolması biraz ürkütücü gerçekten… Bilim adamları ise bu olayın nehirden yükselen gazın alevlenmesi nedeniyle oluştuğunu açıklar.

Fitoplankton Dalgaları

Maldivler’de meydana gelen Fitoplankton Dalgaları, kıyıya getirilen fitoplanktonların kimyasal enerjileri ışık enerjisine dönüşmesiyle oluşur. Bu parlak ve mavi dalgalar, sırlı bir ışık kümesi halinde esrarengiz bir görüntü oluşturur. Bu durumun hava kuvvetleri pilotlarının yollarını bulmakta kullanmalarına kolaylık sağladığını söylesek bir hayli şaşırırsınız değil mi?

22 / 01 / 2017