Değişen Sofra Kültürleriyle Ülkeler

Her ülkenin kendine özgü bir mutfak kültürü veya sofra adabı vardır. Şüphesiz ki kültür farklılığının en çok dikkat çeken yanı da budur. Türk toplumu olarak gelenek ve göreneklerimizin ışığında, ailemizden gördüğümüz sofra adabını uyguluyoruz. Diğer ülkelerin sofra kültürlerinde gördüğümüz farklılıklar ise bizleri ister istemez şaşırtabiliyor. 

Mutfak kültürlerine gösterdiğiniz saygıdan ötürü, gittiğiniz ülkelerdeki insanlar tarafından ilgiyle karşılanmak sizleri de mutlu etmez mi? Öyleyse bu köşe tam size göre. Sizler için gezip gördüğümüz ve her geçen gün yenisini öğrendiğimiz farklı ülkelerin sofra kültürlerine dair eğlenceli bir yazı derledik. Keyifle okuyun diye… 

Chopstick’leri dikkatli kullanın; Çin

Bilindiği gibi Çinliler yemek yerken çatal, kaşık ya da bıçak yerine yemek çubuğu kullanıyorlar. Yemek çubuklarının keskin olmayan tarafıyla ise ortada bulunan servis tabağından kendi tabaklarına yiyecek koymak için yararlanıyorlar. Servis tabağından parça alırken, kendilerine güzel görüneni değil, inceliklerini her daim göstererek en yakın mesafedekini tercih ediyorlar. 

Onlara göre yemeğe bütün şıklığıyla tam zamanında gelmek, karşıdaki kişiye ne kadar değer verildiğini gösteriyor. Sofrada geğirmek veya ağız şapırdatmak yemeği hazırlayan kişiye teşekkür manasına geliyor. Tabakta ufak bir parça yemek bırakılması ise yemeği hazırlayan kişiye teşekkürü ve yeteri kadar doyduğunuzu işaret ediyor. 

Yemek çubuklarıyla yemeğin içini kurcalamak son derece kaba bir davranış olarak görülüyor. Aman diyelim; Çin’e gittiğinizde sofrada yemek yerken, çok konuşarak çubuklarınızı karşınızdaki herhangi birilerine doğrultmayın. Çünkü, bu da kaba bir davranış olarak tepki çekiyor. 

Yemek yerken ağız şapırdatmaktan çekinmeyin; Japonya

Japonlar da, Çinliler gibi yemek yerken çubuk kullanmayı tercih ediyorlar. Yemek yerken ağız şapırdatmak, yemeği beğenme anlamına geldiği için onlarda da olumlu karşılanıyor. Bu arada, yemek servisleri daima kadınlar tarafından yapılıyor. Masada bulunan ve yaşça küçük olan kişi, İçki servisini yapıyor. 

Yemek çubuklarını, birbirinin üstüne getirmek veya yemeğin içinde bırakmak kaba bir davranış olarak kabul ediliyor. Çubukları tabağınızın kenarına yani masaya rahatlıkla koyabilirsiniz. 

Japonlara göre ısırılan yemeğin kalan kısmını tabağa geri koymak, yemeği yapan ve hazırlayan kişiye karşı saygısızlık olarak algılanıyor. 

Sofrada yeter ki mutlu olun, vaktin hiçbir önemi yok; İtalya

İtalyanların yemek kültürüne göre, sevdikleriyle veya aileleriyle sofrada geçirdikleri zaman bir hayli uzundur ve yemek yeme eylemi, doymak için değil; keyifle zaman geçirmek amacıyla gerçekleştirilir. İstemediğiniz yemeği karşı tarafa rahatlıkla söyleyebiliyorsunuz, bu asla saygısızlık olarak algılanmıyor. 

İtalya’nın simgesi haline gelen makarna ve risotto gibi alternatifler, ana yemek öncesinde servis ediliyor. Makarna çeşitlerini tüketirken bıçak kullanmak, yemeğin sert olduğunu ve iyi pişirilmediğini yansıttığı için kabalık olarak sayılıyor. 

Pizza için ekstra peynir istemek, onlara göre neredeyse hakaret sayılıyor. Salata çeşitleri ise sindirime yardımcı olacağı düşüncesiyle yemeğin en sonuna saklanıyor. Cappuccino gibi kahve çeşitlerini ise geç içmeyi yadırgıyorlar. Öğleden önce içmeyi tercih ediyorlar. 

Herkes kendi tabağıyla ilgilensin lütfen; Rusya

Rusya’da sofradaki en yaşlı kişinin daima servis önceliği bulunuyor. Eller, mutlaka sofradaki herkesin görebileceği şekilde tutuluyor. Sofrada her zaman eğlenceli olmak, onlar için önemli bir gelenek. 

Masada yemek yerken kendi tabağınız dışında, yanınızda bulunanların tabağına bakmak olumsuz bir davranış olarak algılanıyor. Tabağınızda ufak bir parça yemek bırakmanız ise, karşı tarafa duyduğunuz saygıyı belli ediyor. Çünkü karşı tarafa yemeğin yeterli geldiğini ve doyurucu olduğunu belirtmiş oluyorsunuz. Bay ve bayanın bir arada bulunduğu kalabalık sofralarda, içki servisi erkeğe ait oluyor. 

Rusya’da, içecekler arasında votkanın farklı bir yeri bulunuyor. Size teklif edilen votkayı geri çevirmemenizi öneririz. Çünkü; size sunulan votka teklifi, güven ve dostluğu simgeliyor. 

Minnet ve teşekkür dilekleri hazırsa yemeğe başlayabiliriz; Fransa

Fransa’da yemeği hızlıca bitirmek, kaba bir davranış olarak kabul ediliyor. Yemeğe başlamadan önce bacağınızın üzerine mutlaka bez peçete koymalısınız. Bu, kibarlığın ve saygının göstergesi olarak takdir görmenizi sağlıyor. 

Yemek servisi süresince minnet ve teşekkür ifadelerinin ise sıklıkla kullanıldığı dikkat çekiyor. İçilen her içki yudumundan sonra ağız, peçeteyle siliniyor. Tabağınızdaki yemek bitmeden, diğerine geçmek yanlış karşılanıyor. 

Yemeğinizin bittiğini belli etmek ve yeni bir şey yemek istemediğinizi vurgulamak için çatal ve bıçağı tabağa koyabilirsiniz. Tabakta yemek bırakmak veya kalan yemeğin paketlenmesini istemek ise kaba bir davranış olarak görülüyor. 

Sofrada herkesten önce kalkmayın; Hindistan

Her ülkenin kendine has yemek kültürü olduğu gibi Hindistan’da da farklı kurallar dikkat çekiyor. 

El hijyeni, yemek öncesi ve sonrası için son derece önemli. Tabakta bırakılan yemek çok kaba bir davranış olarak kabul ediliyor. Yemek masasından kalkmak için mutlaka herkesin yemeğini bitirmiş olması gerekiyor. 

Yemek yerken genellikle sağ el kullanılıyor. Sağ el, sol ele göre daha temiz kabul ediliyor. Sol elle tabağa dahi dokunulmaması gerektiği ise ayrıca önemli. 

25 / 07 / 2016