Bir duayen, bir işletme: Sabahattin KURT, Has Kral Hatay Sofrası

'Kalite asla bir tesadüf değil, daima akıllı bir gayretin sonucudur.' felsefeleriyle İstanbul Aksaray’da müşterilerini eşsiz bir yöresel lezzet yolculuğuna çıkaran Has Kral Hatay Sofrası, sunduğu kalite ve onca yıllık tecrübesiyle mutlaka uğramanız gereken mekânların başında geliyor. Arkhe çözümleriyle işletmelerinde kaliteyi hedef edinen Has Kral Hatay Sofrası, başta Orta Doğu olmak üzere dünyada da bilinen bir marka!

İşletmenizin kuruluş serüvenini kısaca özetleyebilir misiniz? Marka olmak sizce neyi gerektirir?

Restoran sektöründeki serüvenimiz 1986 yıllarına dayanıyor. Turizm ve tekstil derken 2000 yılında Hatay’ın meşhur peynirli künefesiyle bu işe başladık. 2003 yılında, Aksaray’da 'Kral’ın sofrası' anlamına gelen Has Kral ile daha önce hiç değinilmemiş ve bâkir olan Hatay Mutfağı’nı kurmaya karar verdik.

Turizm sektöründeki deneyimlerimiz, restoran işletmeciliğimize artı değer kattı. Üst düzey prensler ve Orta Doğulu kraliyet üyeleri ve önemli bürokratların rehberliğini üstlenen babamız Mesrur Kurt, dünyadaki Hatay Mutfağı’nın eksikliğini gidermemiz gerektiğine inandı. Bu mutfağın kurucularından olduğumuz için sektörde lokomotif haline gelerek her geçen gün daha da tanınmaya başladık. Orta Doğu’da, pek çok ülkede Has Kral’ı tanımayan yok diyebilirim. Üst düzey kraliyet ailelerine, emirlerine ve çocuklarına hizmet veriyoruz. 

'Hatay Mutfağı', bir içerik olarak herkesin sofrasıdır. Ama marka olabilmek için isminizle büyümeniz gerekiyor. Has Kral Hatay Sofrası babamızın müellifi olduğu büyük bir markadır. Pek çok ülkeye örnek olduğumuzu duyuyor ve görüyoruz. Dostlarımız, mekânımızı  'Dışarısı Horhor içerisi konfor' ve 'Krallara layık bir sofra' gibi cümlelerle özetliyorlar. Felsefemiz de bu aslında… Lezzetse lezzet, hijyense hijyen, fiyatsa fiyat! Her şeyin en iyisini sunmak marka olmanın temelidir. 

İşletmecilik anlayışınızdan bahsedebilir misiniz?

Bu işi yapacaksanız, gönlünüzü vererek en önemlisi âşık olarak yapacaksınız. İşletmecilik, meşakkatli ve yorucu bir iştir. Yorgunluğun arkasında çoğu zaman mutlu bir şekilde evinize dönebileceğiniz ortamı da yaşayabiliyorsunuz. Bizim hizmet anlayışımızda en doğal mutfağı sunmak var. Sevilmek ve vazgeçilmemek için her şeyinizle özgün olmalısınız. Biz her yemeğimizi, Hatay’la organik bağımızı koparmadan yapıyoruz. Baharat, zeytinyağı ve diğer tüm ürünleri yöremizden özenle getirtiyoruz. 

Nar ekşisinden nar tanesine, al biberinden reyhanına varıncaya kadar Hatay’ın özel ürünlerini sunuyoruz. Unutmayın; yöresel lezzetlerle bir mutfağı güzelleştirirsiniz. İşletmemizdeki temel anlayışımız da bu… 

Sektörün bugününü ve yarınını değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’de yaşanan sıkıntılar beraberinde yatırımlar konusunda pek çok kesim endişeli bugünlerde... Bizler de işletme olarak etkilendik. Farklı açıdan değerlendirelim. Orta Doğu insan profilini iyi tanıyan bir işletmeci olarak belirtmeliyim ki, oradakiler Türkiye’yi daima bir yıldız ve lider olarak görüyorlar. Türkiye niye onlar için güzel bir ülke biliyor musunuz? Burada yiyeceği yemeği biliyorlar, gezecekleri yerleri tanıyorlar ve en önemlisi dini vecibelerini de dilediklerince yerine getirebiliyorlar. Sektörün geleceği bu anlamda umut vaat ediyor.

Bugüne baktığımızda, ne yazık ki Türkiye’de parası olan, mekân açabilen herkes işletmeci olmak istiyor. İşi bilmek önemli bir ayrıntıdır. Sektörde pek çok problem var. Kalifiye eleman bularak istediğiniz şekilde ekibi kurmak gerçekten zor. Müşterinizi mutlu etmelisiniz çünkü günümüzde alternatifler çoğaldı. Muhasebeci, avukat, tekstilci gibi pek çok meslek sahibi işi bilse de bilmese de restoran açıyor ve kapatıyor. Bu durum da sektörde değer kaybına neden oluyor. 

Arkhe ile yollarınız nasıl kesişti?

Arkhe bizim ilk göz ağrımız. Önceleri, tüm işlemlerimizi elle yürütüyorduk. Arkhe’yi bir fuar ortamında tanıdık. Fuar organizasyonun hemen dönüşünde işletmemize ürün demoları gönderildi. O an deneyimledik ve anlaşmamızı yaptık. İşleyişimizi soran tüm dostlarımıza gururla Arkhe’yi öneriyoruz. Arkhe, gece saat 00:00 dahi olsa yardımımıza yetişiyor ve en iyi yönlendirmeyle çözüm sağlıyor. Bizim iş ortağımız Arkhe’dir. Yurt dışı da dâhil olmak üzere açacağımız her yeni şubede her zaman Arkhe’yle çalışmaya devam edeceğiz. 

İşletmeniz için Arkhe öncesini ve sonrasını değerlendirebilir misiniz?

Öncelerde tüm işleyişi elle yürüttüğümüz için geniş olan ürün yelpazemizin takibini zor gerçekleştiriyorduk. Hal böyle olunca sipariş aşamalarında dahi garson, müşteri ve kasa üçgeninde sıkıntılar doğabiliyordu. 

Arkhe ile tanışmamız sonrasında tüm bu olumsuzluklar ortadan kalktı. Her şey sistematik ve adaletli bir şekilde ilerliyor. Yalnızca ön kısım değil, mutfağın da işleyişini kolaylaştırıyor. Arkhe sistemleriyle yolumuza devam ettiğimiz için çok memnunuz.

22 / 02 / 2016