Dünyanın dört bir yanından en iyi kahveler, Kahve rotaları - 3

Kahve dünyada sadece 60 ülkede yetiştiriliyor. Bununla birlikte dünya genelinde kadınların %66'sı, erkeklerinse %62'si her gün kahve tüketiyor. Kahve aşkına turlar düzenleniyor. Kahve rotalarına Unesco’nun bir araştırmasına göre dünyada en çok görülmek istenen ülkesi, Küba’yla devam ediyoruz. Toprağın % 22’si doğal koruma alanı içinde yer alan Küba’da kahvenin tarihini ve kahve kültürünü inceliyoruz.

Devrimden doğan kahve

Küba deyince purosu, siyaseti, salsa, rom ve elbette kahvesi geliyor akla. Kahvenin Küba’daki miladı, 1748’de Haiti Devrimi’nden kaçan Fransız çiftçiler tarafından başlatılıyor.

Kahve çiftlikleri, önce Küba’nın batı ovalarından yakınındaki sıradağlara doğru genişliyor ardından Doğu Küba’ya yayılıyor. Öyle ki 1950’lerin ortasında yılda 20.000 metrik tondan fazla kahve çekirdeği ihracatı ile üretiminin zirvesine ulaşıyor. O dönemde kahve, Küba’nın en önemli ihracat ürünü.

Devrimle yıkılan kahve

Ardından 1959’da Küba Devrimi ve kahve endüstrisinin millileştirilmesi ile dış talep azalıyor, buna bağlı olarak kahve üretimi de. Büyük Durgunluk sırasındaysa tüm zamanların en düşük seviyesine ulaşana kadar yavaş yavaş düşüşe geçiyor.

Bugün Küba’da kahvenin %92'si 1200 m yükseklikteki Sierra Maestra dağları bölgesinde geleneksel tarım yöntemleri ile yetiştiriliyor ve geleneksel hasat yöntemleriyle hasat ediliyor. Ve bölgedeki kahve tarım alanları UNESCO Dünya Kültürel Mirası listesinde yer alıyor. Viñales vadisinde de azımsanmayacak hektarlarda kahve üretimi yapılmaktadır.

Küba Kahvesi bir kamu şirketi olan Cubaexport tarafından ihraç ediliyor.

Küba’da yaşanan ekonomik krizler

Amerika’nın 1960 yılında başlattığı ve 1962’de sıkılaştırdığı Küba ürünlerinin ithaline karşı ambargo kararı Küba ekonomisini derinden etkiler.

SSCB’nin çöküşüyle ve Küba’ya sağladığı ekonomik desteğin kesilmesi, 1990’larda Küba’yı daha da ciddi bir ekonomik krize sokar.

2008’de yaşanan dört hortum Küba’nın yaklaşık 53 bin ton ürününe zarar görmüş; şeker, muz, tütün, pirinç, yumurta ve kahvenin de dahil olduğu ürünlerin yaklaşık %85’lik kısmı yok olmuştur. Yine de daha eski dönemlere göre çok daha kolay atlatılmıştır.

Kahve ritüeli

Ülkenin kahve kültürü ise Kübalıların gurur duyduğu, çok özel hazırlama biçimleri ve farklı tatlarla şekillenen derin kökleriyle tanınıyor. Özellikle başkent Havana'daki kafeler, genellikle çekirdeklerini yerinde öğütüyor. Küba kahvesinin hazırlanışı da oldukça dikkat çekici. "Cubano" olarak adlandırılan ve ilk kez deneyimleyecek biri için çok şekerli bir espresso olarak tanımlanabilecek bu kahve, genellikle öğleden sonraları tek atışta içiliyor. Küba kahvesi günün geri kalanında enerji yükseltmek için harika bir seçim.

Atatürk’e saygı

Bir Kübalı’ya Türk olduğunuzu söylediğinizde büyük ihtimalle ilk söyledikleri şey ‘Atatürk’ olur. Çünkü Küba halkı Atatürk’e büyük bir saygı duyuyor. Havana’nın Puerto Caddesi’nde de Atatürk’ün bir heykeli bulunuyor. Küba’nın devrimci lideri Fidel Castro’nun Atatürk hayranlığı da herkes tarafından biliniyor.

Türkiye’de yiyecek, içecek ve turizm harcamaları 35 milyar doları aşmış durumda. Bu rakamın 5,2 milyar doları kahve dükkanlarından elde ediliyor. Kahve dükkanlarının pazar payı ise, %15. Her geçen gün büyüyen bu sektörde başarıyla ilerleyen pek çok kahve dükkanı çözüm ortağı olarak Arkhe Yazılım Teknolojileri’ne güveniyor. Denge restoran programı ve Denge Smart Bulut Restoran Programı sayesinde insan kaynaklı hatalara yer vermiyor, hızlı servis ve maksimum müşteri mutluluğu sağlıyorlar. Kullandıkları restoran adisyon ve stok takip programları sayesinde satış ve stok takiplerini tek çatı altında toplayarak kolayca yönetiyorlar. Merkezi yapıya bağlı şubelerin tüm satış ve stok verilerinin anlık olarak merkeze ulaşma konforunu yaşıyorlar.

10 / 11 / 2023
Dünyanın dört bir yanından en iyi kahveler, Kahve rotaları - 3