Dünyanın dört bir yanından en iyi kahveler, Kahve rotaları - 2

Dünyanın 2. büyük emtiası ve ticareti yapılan ürünü… Araştırmalar, düzenli içenlerin, içmeyenlere göre %12 oranında daha uzun yaşadığını ortaya koyuyor. Osmanlı saray görevleri arasına "kahvecibaşı" rütbesini eklettiren bu sihirli içecek için en iyi destinasyonları anlatmaya devam ediyoruz. Bu kez durağımız Avusturya…

Tescilli kahve ülkesi

2. Viyana kuşatmasının hüsranla sonuçlanacağını anlayan ve şehri terk eden Osmanlı askerlerinin, bıraktıkları kahve çuvallarından, UNESCO tarafından onaylı, “Soyut Dünya Kültür Mirası” olmaya hak kazanmış bir kahve kültürüne…

Avusturya kahve tarihi

Osmanlı askerlerinin şehri terk edişlerinden sonra, çuvallardaki kahve çekirdekleri Viyanalılar tarafından önce ‘deve yemi’ zannedilmiş ve yakılması düşünülmüş. Ancak daha önce İstanbul’da yaşadığı için kahve çekirdeğini tanıyan Joseph Kolschitzky sayesinde engellenmiş. Kolschitzky, kahveyi sütle karıştırarak ilk sütlü kahveyi, yani Melange olarak bilinen karışımı yaratmış. Ve 2011’de resmen tescillenmiş bir kahve kültürü böyle doğmuş.

Viyanalılar kahveyi hızla benimsemiş, sahip çıkmış, arka arkaya kahve evleri açılmış ve ardından da ‘Viyana Kahvesi’ni dünyaya yaymış.

Viyana kafeleri

Bugün Viyana sokaklarında adım başı bir kafe var. Kaffehaus olarak tanımlanan bu kahve dükkanları görülmeye değer.

Fonda klasik müzik, mermer masaları, sizi zamanda yolculuğa çıkaran, her biri özgün mimari ve dekorasyona sahip bu kafeler yüzlerce yıldır pek çok ünlü sanatçı, entelektüel ve Viyana halkının buluşma mekanı haline gelmiş. Anton Bruckner, Sigmund Freud, Leon Trotsky, Moritz Schlick, Marlene Dietrich, Romy Schneider, Burt Lancaster ve Paul McCartney ilk akla gelenler…

Etkileyici ambianslarıyla kahve evleri, ziyaretçilerini 10-12 çeşit kahve ile mükemmel şekilde ağırlıyor. Bazılarının giriş, menü ve internet sitelerinde UNESCO logosu bulunuyor. Bu logoya sahip olmak için bazı temel özelliklere sahip olmak gerekiyor. Bu özelliklerin takibini Viyana Kahvehane Sahipleri Kulübü (Viennese Coffeehouse Owners’ Club) denetliyor. Listeye girebilmek için bu kitapçıkta yazılı kriterlerin en az %80’ini karşılamak gerekiyor. Mobilyadan, servise, menüden müziğe hatta bulundurulması gereken gazetelere kadar birçok başlık yer alıyor.

3. nesil kahveden sonra 4. nesil kahvenin konuşulmaya başlandığı günümüzde, kahveciler giderek daha fazla rağbet görmeye başladı. Şube sayısını giderek artıran ya da lokal işletme olarak kalmayı tercih eden pek çok kahve işletmesi, Denge restoran programı ve Denge Smart Bulut Restoran Programı ile stok ve 360 derece satış süreçlerinde başarı ile ilerliyor.

16 / 10 / 2023
Dünyanın dört bir yanından en iyi kahveler, Kahve rotaları - 2