Aşçılığın yükselen kolu; yat aşçılığı

Yatın en önemli hizmet personellerinden biri. Denizde, küçük alanlarda, size özel yemekleriyle harikalar yaratan ve her defasında sürpriz lezzetlerle sizi şaşırtması beklenen keyifli ve bir o kadar da zor bir meslek. Kişisel yetenekle birlikte bilginin de büyük önem taşıdığı bu meslekte mutfağın yalnız bir dalında; örneğin sadece Akdeniz yemekleri ya da kebap konusunda uzmanlık da söz konusu değil. Sabah kahvaltısından uzun akşam yemeklerine tüm günün yemek organizasyonu bu çok kilit pozisyonun omuzlarındadır. Yeri geldiğinde ekmek yapmanız da gerebilir.

Denize alışık olmak ya da denizin tutmaması gerekliliğinden bahsetmiyoruz bile.

Takım ruhuna sahip olmak ve diğer personel ile uyum, her yeme-içme işletmesinin hatta her mesleğin olmazsa olmazı iken, yat şefliğinde daha da büyük bir gereklilik.

Çıkılacak seyahate ve müşterilere göre menüleri oluşturmak, ihtiyaçların belirlenmesi ve kimi zaman alışveriş de yine bu çok önemli pozisyona ait. Bu menüleri oluştururken, beslenmenin dengeli olması da göz ardı edilmemeli. Bu nedenle aşçıların yiyeceklerin kalorileri konusunda da bilgi sahibi olması gereklidir.

Mevcut kumanyanın doğru kullanımı da denizin ortasında olduğunuz düşünüldüğünde dikkat edilmesi gereken noktalardan.

Yabancı dil biliyor olmak, misafirlerle yapılan günlük kısa menü toplantılarından tutun, alışverişe ve farklı ülkelerde çalışma imkanı bulmaya kadar bir ayrıcalıktır.

Temizlik, düzen ve kişisel bakım, aşçılığın bu kolunda daha büyük bir önem taşır.

Çalışılan yere göre değişse de ilkbahar aylarından itibaren başlayan yoğun bir tempo, sonbahar aylarına kadar devam eder.

Mesleğin öne çıkan özellikleri ve zorluklarıyla birlikte ülkemizde ve dünyada her geçen gün popülaritesinin arttığı bir gerçek.

Gemi aşçılığı konusunda bazı üniversitelerin ve çeşitli özel kurumların eğitim programları bulunuyor. Sektöre yön veren, geleceğin profesyonellerini yetiştiren Denge’li İşletmeler’den MSA’nın da “Süperyat şefliği” adından bir eğitim programı var.

Hepsi bir yana yat aşçılığı için iyi bir planlama gerektirir. Normal bir işletme gibi eksik malzemelerinizi gidip anında alabileceğiniz marketler yoktur etrafınızda. Bu nedenle müşterilerin profilinden hangi ürünlerin daha çok satılacağına hangi ürünlerin daha çok üretileceğine kadar tüm satış ve stok süreçlerinin planlamasında iyi bir sistem altyapısı gerekir. Önceki satışlardan yeni potansiyellerin tahminlenmesine, kullanılacak malzemelerin miktarına, minimum maksimum stokların belirlenmesinden malzeme tedariği yapılmasına kadar tüm bu süreçleri yönetmek ancak; sağlam, güvenilir bir restoran otomasyon programı ve bütünleşik çalışacak bir stok maliyet programı kullanılması ile sağlanabilir.

07 / 02 / 2021
Aşçılığın yükselen kolu; yat aşçılığı