Yüzlerine tebessüm, yüreklerine umut olabilmek

Araştırmalar gösteriyor ki; Türkiye'de her yıl yaklaşık iki bine yakın çocuk lösemiye yakalanıyor. En sık görülen çocukluk çağı kanserlerinden olan löseminin, her geçen yıl artış gösterdiği ve yalnızca çocuklarda değil, erişkinlerde de rastlandığı dikkat çekiyor.

Her yıl Kasım ayının ilk haftası, lösemi hakkında herkesi bilgilendirmek, bilinçlendirmekve erken tedbir almalarını sağlamak amacıyla Lösemili Çocuklar Haftası olarak kabul edilmektedir. Bu ay, lösemi hastalığının oluşumundan tedavi sürecine, risk gruplarından ülkemizde lösemiye destek için çalışan kuruluşlara kadar birçok önemli konuyu ele alarak bir farkındalık da biz yaratalım istedik. Lösemi tedavisi gören çocuklarımıza hep birlikte umut olabilir; onlara bu savaşlarında yalnız olmadıklarını hissettirebiliriz.
 

Lösemi nedir?
Çocukluk çağındaki kanser vakalarının ilk sırasında yer alarak yaklaşık %35'ini oluşturan lösemi, hücre cinsine göre Akut Lenfoblastik Lösemi ve Akut Myeloblastik Lösemi olmak üzere iki ayrı grupta incelenmektedir. Kaynağı tam olarak bilinmemekle birlikte kalıtsal nedenlerin yanı sıra radyasyon, çeşitli kimyasallar veya viral hastalıklardan dolayı löseminin oluşabileceği gözlemlenmiştir.
 

Lösemi nasıl oluşur ve kimler risk grubundadır?
Kemik iliğindeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliğinden ötürü blast adını verilen ve olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelir. Bu hücrelerin günden güne hızla yayılarak kemik iliğini, dalağı, karaciğeri, lenf bezlerini, beyin veya merkezi sinir sistemini tutması sonucu lösemi meydana gelmektedir.

Ailesinde lösemi hikâyesi bulunanlar, iyonize radyasyona maruz kalmış olanlar, çevreyi kirleten kimyasal maddelere ve gazlara maruz kalan kişiler risk grubunda yer almaktadır.
 

Lösemi belirtileri nedir?
Çoğunlukla çocuklarda görülen lösemi hastalığının belirtileri şu şekildedir; iştahsızlık, kansızlık, başta bacaklar olmak üzere kemik ağrıları, zayıflık, cilt altında meydana gelen morarma ve kanamalar, burun kanaması, diş eti kanaması ve düşürülemeyen ateş… Bu belirtilerin yanı sıra yayıldığı organlar üzerinde de çeşitli bulgulara rastlanabilir. Baş ağrısı, kusma, görme bozuklukları ve karın ağrısı gibi… Bu belirtileri yaşayan hastalar, çocuk hematoloji bölümü uzmanlarına başvurmaktadırlar. Genetik tetkiklerin yanı sıra kan, kemik iliği ve hücre tipini belirleyici tetkikler sonucunda kesin tanı konulabilmektedir.
 

Tedavi süreci nasıldır?
Lösemi tedavisi öncelikli olarak genel durumun düzeltilmesi yöntemlerini kapsar. Hastalığın tedavisi son derece uzun, zor ve pahalıdır. Lösemi tanısı konulan vakalara ilaç ve bazı durumlarda ışın tedavisi uygulanabilir.Bu tedavi beraberinde hastalarda yüzde 70 veya 85 oranında tamamen iyileşmenin sağlanması mümkündür. Uygun olan vakalara ise kemik iliği nakli yapılabilir.

Türkiye'de kemoterapinin yanı sıra kemik iliği naklinde ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. Hasta ve ailelerine lösemi tedavisinin süreci hakkında genel bilgilendirme yapılarak sosyal ve psikolojik destek sayesinde de ciddi iyileşmelerin sağlandığı unutulmamalıdır.

Kök hücre ihtiyacı bulunan ve yüksek risk taşıyanlösemi hastalarında öncelikli olarak doku grubu uyumu araştırılmaktadır. Kardeşlerinde veya akrabalarında doku uyumu varsa nakil işlemi gerçekleştirilmektedir. Kardeş veya akrabada uygun doku yoksa önce ulusal, sonra uluslararası kemik iliği doku bilgi bankaları için harekete geçilmektedir. Uygun verici bulunması halinde ilik bankaları ile irtibata geçilerek nakil tarihi belirlenmektedir.
 

Kök hücre bağışçısı nasıl olunur?
2014 yılı itibariyle hayat bulan gönüllü verici merkezleri sayesinde kök hücre bağışçısı kazanımı faaliyetlerine başlanmıştır. Türk Kızılay’ı, ulaştığı ve kazandığı her gönüllü kan bağışçı adayına kök hücre bağışının önemi hakkında bilgilendirme yaparak bağış kabulü gerçekleştirmektedir.

Tüm bu faaliyetler Türk Kızılay’ına ait kan bağışı merkezleri, kan alma birimleri gibi sabit noktalarda başlatılmıştır. Gezici ekip çalışmalarıyla da bağış kabulü sağlanmaktadır.

Kök hücre bağışı ile ilgili merak edilen tüm detaylar için www.kanver.org sitesindeki‘ ’Kök Hücre Bağışı‘’ sayfası incelenebilir. Bağış yapmak isteyen adaylar, yine bu site üzerinden nerelerde kök hücre bağışı yapacakları bilgisine de rahatlıkla ulaşabilmektedir.

Kaynak ve linkler:
www.losev.org.tr/v2/tr/content.asp?ctID=418
www.ntv.com.tr/saglik/adan-zye-losemi-gercegi


Lösemi’ye destek için çalışan kuruluşlar hangileridir?
Ülkemizde lösemiye destek amaçlı çalışan birçok önemli kuruluşlarve vakıflar bulunuyor.Bunlardan birkaçı;


LÖSEV (Lösemili Çocuklar Vakfı)
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), 1998 yılında kurulmuştur. 2000 yılı itibariyle Türkiye'nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE'yi hizmete açmış ve sonrasında Türkiye'nin ilk Lösemili Çocuklar Okulu'nu hayata geçirmiştir.

LÖSEV, kurulduğu günden bu yana binlerce lösemili çocuk ve ailesini hayata bağlamıştır. LÖSEV; onlarca çalışanının yanı sıra binlerce gönüllü üyesiyle kocaman bir aileye sahiptir. LÖSEV; lösemili veya kan hastası çocukların, öncelikli olarak sağlık ve eğitimlerini; sonrasında ise diğer ihtiyaçlarının sağlanmasına destek olmaktadır. Gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, gelir elde etmenin yanı sıra, lösemiyi tanıtmayı, lösemili çocukların ve ailelerinin yaşamakta olduğu sıkıntılarını topluma aktarmayı ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır. LÖSEV’e bireysel olarak bağışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bireysel olarak bağışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.


Kurumsal bağışçı olmak için neler yapabilirsiniz?
Lösemili çocuklar ve ailelerine destek olmak adına ürün ve hizmet sponsoru olabilirsiniz. Farklı dönemlerde LÖSEV’in yürütmekte olduğu farkındalık kampanyalarına kurumunuzca destek verebilir, kamuoyuna ulaşmalarına katkıda bulunabilirsiniz. Çalışanlarınızın ve müşterilerinizin özel günlerini kutlarken lösemili çocuklara destek sağlayabilir, LSV Dükkân ürünlerinden seçeceğiniz hediyeler veya Mutlu Gün Sertifikaları ile onları mutlu edebilirsiniz.


Gönüllü olmak ve nicelerine umut vermek ister misiniz?
Kaynak ve Link: www.losev.org.tr


KAÇUV (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı)
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, 2000 yılında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Servisi’nde çocukları tedavi görmekte olan aileler ve hekimler tarafından hayata geçirilmiştir. KAÇUV; bağışlar sayesinde muhteşem bir projeye daha imza atmıştır. Şehir dışından İstanbul’a tedavi için gelen ailelerin tedavileri süresince ücretsiz konaklayabilmeleri için Aile Evi’ni 2012 yılında hizmete açmıştır.

KAÇUV, maddi problemlerden ötürü tedavilerinde aksama riski taşıyan çocukların tedavilerinin sürekliliğini sağlayarak, çocuk psikolojisine en uygun tedavi ortamı yaratmayı amaçlamaktadır. Vakıf, Aile Evi’nde ve Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servisleri içinde psikolojik, sosyal, fiziksel ve tıbbi açıdan yaşam kalitelerini artıracak birçok etkinliği yürüterek çocukların tedavi aşamasına destek sağlamaktadır. Bireysel olarak bağışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.


Kurumsal bağışçı olmak için neler yapabilirsiniz?
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi uygulayabilir; hedef kitlenizi de dâhil edebileceğiniz bir bağış kampanyası hayata geçirebilirsiniz. Çocukları, bu uzun ve zorlu süreçte yalnız bırakmayarak hastanelerde KAÇUV’un gerçekleştirdiği etkinliklere destek olabilirsiniz. Projelerine sponsor olarak daha fazla çocuğa ulaşılmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Elde ettiğiniz gelirin içerisinden belirleyeceğiniz bir kısmını müşterileriniz adına bağışlayabilirsiniz. Satılan ürünlerde KAÇUV görsellerine yer vererek, müşterilerinize yaptıkları alışveriş sayesinde kanser tedavisi gören çocuklara destek olabileceklerini anlatabilir ve farkındalık oluşturabilirsiniz. KAÇUV Aile Evi’ne ait bir odanın Manevi Ailesi olarak giderlerini sahiplenebilirsiniz. Bu sayede dilediğiniz süre boyunca çocuklara ve ailelerine destek sağlayabilirsiniz.


Gönüllü olmak ve nicelerine umut vermek ister misiniz?
Kaynak ve Link: www.kacuv.org


KAYD (Kansersiz Yaşam Derneği)
KAYD; 7’den 70’e, Türkiye’nin her yerinde sağlıklı kişilerin yanı sıra kanser ve benzeri hastalıklarla mücadele eden herkese, kansersiz bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmak ve bu hastalıkla tanışmamaları için farkındalık sağlamak adına yola çıktı.

KAYD, gerekli projelerin gerçekleşmesine öncü ve yardımcı olarak kanserle yaşam konusunda hastalara moral vermeyi amaç edinmektedir.Bugün, Türkiye ‘nin dört bir yanından binlerce hastaya umut kaynağı olmaktadır. Hastalıkların erken teşhis ve tedavileri konularında bilimsel ve sosyal çalışmalar yaparak başta kanser olmak üzere, hastalıkların önlenmesi, erken teşhisi ve tedavileriyle ilgili dünyadaki gelişmeleri izleyip, bunların ülkemizde uygulanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bireysel olarak bağışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.


Kurumsal bağışçı olmak için neler yapabilirsiniz?
Firmanızın kurumsal değerini artırarak kanser hastalarına ve ailelerine destek olmak adına ürün ya da hizmet sponsoru olabilirsiniz.Kurum olarak gerçekleştirdiğiniz etkinlik, aktivite veya kermeslerden elde ettiğiniz geliri Kansersiz Yaşam Derneği’ne bağışlayabilirsiniz.


Gönüllü olmak ve nicelerine umut vermek ister misiniz?
Kaynak ve Link: www.kayd.org.tr

16 / 11 / 2017