Yemek Yemenin Değişen Şekli ALAKART!

Bildiğiniz gibi ülkemizde son yıllarda otel konseptlerinde “her şey dahil” adı altında bir uygulama alıp başını gitmişti. Fakat artık otel misafirleri bu konseptlerden sıkılmaya başladı. Çünkü artık tabiri caizse az yiyip öz yemek istiyoruz. Öyle tüm yemeklerin aynı tabakta, lezzeti birbirine geçmiş yemekleri yemek istemiyoruz. Daha çok damak tadı daha çok görsellik içeren yemekler yemek istiyoruz.

Tabii bir de artık yemek yemek karın doyurmaktan çıkıp adeta bir sosyalleşme biçimi oldu. Bunun sebebi de artık metropollerde yaşayanların zaman ile ilgili problemleri. Bilişim çağı bizleri daha fazla evlerimize, işyerlerimize bağladıkça tek sosyalleşme alanımız neredeyse yemek yeme kaldı.

Aslında Avrupa’nın bir çok ülkesinde yıllardan bu yana yemek yemek bir ritüel gibi görülüyordu. Mesela Fransızlar için akşam yemekleri aile ve arkadaşlarla yapılacak bir seramoni olarak görülmekte. Bol sohbet eşliğinde günlük konuları konuşurken bir yandan da yemeklerini yer, şaraplarını içerler.  Bu seremoni özellikle cuma ve cumartesi akşamları 2 ya da 3 saat devam etmektedir.

Ülkemizde ise geleneklerimizle alakalı olarak yemekte çok fazla konuşulmaz, sohbetler yemekten sonra içilecek çay ya da kahveye saklanırdı. Şimdilerde ise mekanların dekorasyonundan tutun da yemeklerin servisine, kullanılan malzemelere kadar dikkat ediyoruz.

Belki de yazımızın başında da belirttiğimiz gibi az yiyip öz yiyebilmek için alakart restoranları tercih ediyoruz.

Alakart deyince aklımıza hemen otel restoranları gelse de aslında kelime anlamı olarak yemek menüsünden isteğe göre ısmarlanan ve parası ayrı ayrı hesaplanan yemektir. Menü sıralaması yoktur ve yemeğinizi istediğiniz bir sıralama ile yeme özgürlüğüne sahipsinizdir.

Türkiye ve dünyada gastronomiye ilgi arttıkça alakart restoranlara da ilgi gitgide artmaya başladı. Tabii restoran sahipleri de bu konuda kendilerini artan rekabetten dolayı geliştirmek zorunda kaldılar. Otellerin alakart restoranları eski standart alakart menülerini bırakıp çok daha güzel mekanlar ve yemek menüleriyle şimdilerde karşımıza çıkmaktalar…

 

Dünyanın En İyi İlk 5 Restoranı;

1. Osteria Francescana (Modena, İtalya) *Aynı zamanda Avrupa'nın en iyisi seçildi*

2. El Celler de Can Roca (Girona, İspanya)

3. Mirazur (Menton, Fransa)

4. Eleven Madison Park (New York City) *Güney Amerika'nın en iyisi seçildi*

5. Gaggan (Bangkok) *Asya'nın en iyisi seçildi*

29 / 08 / 2019
Yemek Yemenin Değişen Şekli ALAKART!