Virüs geldi, hijyen sertifikaları çoğaldı!

Tüm dünyayı sarsan Koronavirüs’le ülkemizde de pek çok iş yerine hijyen anlamında yeni pek çok zorunluluk geldi. 2013’te yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; gıda, su ve mineral üretiminden, gıda taşımacılığı ve servisine, perakende gıda satışından her türlü konaklama ve temizlik hizmeti veren işletmelere zorunlu olan hijyen belgesi de sanki yetersiz kaldı.

İnsan sağlığına zarar verecek ortamlarda alınan tedbirleri uygulamalı olarak gösteren hijyen eğitimi sonrasında elde edilen hijyen belgesinin amacı; bireylerin hijyen konusunda bilinçlenmesi, daha sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanması ve genel anlamda toplum sağlığının korunması

Hijyen belgesi sadece çalışanlar için değil, iş yeri sahibi ve işverenler için de zorunlu. Bu zorunluluğa uymayan kişi ve iş yerlerine ceza uygulanıyor.

Akademilerin yanında Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü adıyla faaliyet gösteren eğitim kurumları ve Halk Eğitim Merkezleri’nden hijyen sertifikası alınabiliyor.

Ancak kimi Koronavirüs’ten önce, kimiyse sonrasında bazı dernek ve belediyelerin hijyen standardının yükseltilmesi amacıyla farklı belgelendirme sistemleri oluşturduklarını görüyoruz. İşte bu çalışmalardan birkaçı;

Selluka Belgesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşlarıyla birlikte daha önce Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda uygulamaya koyduğu bir sistem. Koronavirüs’le tüm İzmir’in konaklama ve yeme-içme tesislerinde, hijyen ve güvenlik kriterlerinin puanlanarak, müşteriler için ön fikir oluşturacak bir yapıya dönüştürüldü. Müşteriler, işletmelerin hijyen ve güvenlik kriterlerini, aldıkları 1, 2 ve 3 adet selluka çiçeğiyle anlayabilecek.

Turuncu Çember sertifikası ise yine İzmir Büyük şŞehir Belediyesi Turizm Hijyen Kurulu’nun belirlediği kriterlere uyan ve ilgili mevzuat çerçevesinde denetimleri başarıyla tamamlamış işletmelere verilecek. Turuncu Çember, işletmelerin Selluka öÖdülü’ne başvurması için de bir ön koşul oluşturuyor.

GT Hijyen Belgesi, yaklaşık 2,5 yıl önce Türkiye Kalite Derneği ve Gastronomi Turizmi Derneği’nin işbirliğiyle oluşturulmuş Restoran Belgelendirme Sistemi. Türk Michelin’i olma iddiası taşıyan sistemle, misafirlerin ailelerini güvenle götürülebileceği işletmeler, derneğin web sayfasından duyurulacak. Restoranların girişlerinde de belge ve sembollerle sergilenecek.

Fıstık Gibi Sertifikası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Koronavirüs tedbirleri kapsamında yürüttüğü hijyen eğitimlerini tamamlayan gıda işletmelerine verdiği bir sertifika. Fıstık gibi, "Gaziantep'e gelme zamanı" sloganıyla yürütülen bir kampanyayla duyuruluyor.

05 / 07 / 2020
Virüs geldi, hijyen sertifikaları çoğaldı!