Tüm canlılar için Zehirsiz Sofralar

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında finanse edilen ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı (PAN Europe) ortaklığında yürüttüğü “Zehirsiz Sofralar” projesi Nisan 2019'da başladı.

Kuruluşundan itibaren bir yıl sürmesi planlanan, ancak kalıcılığı hedeflenen projeyle, pestisitlerin olumsuz etkileri ve pestisitlere alternatif yöntemler hakkında üretici ve tüketicilerde farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Zehirsiz Sofralar sayesinde de son dönemde sıkça duyduğumuz ‘pestisit’in sözlük anlamı; bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar... Bir diğer anlamıyla tarımsal zehir...

Pestisitlerin kullanımı dünyada ve ülkemizde giderek artıyor. Tarımsal sürecin hemen her noktasında yaygın biçimde kullanılan bu tehlikeli kimyasallar kansere sebep oluyor, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor, insanların sinir ve hormonal sistemlerine zarar veriyor, dünyayı tahrip ediyor, suyu ve havayı zehirliyor.

Bugün sofralarımıza gelen 1 armuda 18.3 kez, 1 elmaya 11.3 kez, 1 şeftaliye ise 10 kez pestisit uygulanıyor.

Oysa pestisit kullanmadan, doğa dostu yöntemlerle sürdürülebilir, adaletli bir beslenme düzeni sağlanabilir ve zehirsiz sofralar kurulabilir.

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, çalışma alanları gıda güvenliğiyle kesişen, daha az pestisit kullanımı ve alternatif tarım ve mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması için savunuculuk yaparken, farklı alanlardan sivil toplum örgütleri ve sivil girişimleri bir araya getiriyor. 100 kurum ve inisiyatif Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı'nda yan yana gelerek pestisit kullanımını azaltmak ve doğa dostu tarım yöntemlerini geliştirmek için çalışıyor. Birlikte hareket, sivil aktörlerin seslerinin daha güçlü çıkmasını, bilgi ve deneyimlerini paylaşılmasını ve daha etkin bir kampanya yürütülmesini sağlıyor.

Zehirsiz Sofralar tüketicilere, haklarının farkında ve karar alma süreçlerinde katılımcı olmalarını, gıda tercihlerini de gözden geçirmelerini öneriyor. Zehirsiz Sofralar Tüketici Rehberi, aynı zamanda çok değerli bir bilgi kaynağı niteliğinde. Üreticilere ise pestisist kullanmadan tarım yapabilmeleri için alternatif yöntem ve teknikler konusunda destek oluyor.

zehirsizsofralar.org

 

 

16 / 02 / 2020
Tüm canlılar için Zehirsiz Sofralar