Telefonum kayboldu, 4 adımda ne yapmalıyım?

Telefonum kayboldu, 4 adımda ne yapmalıyım?Telefonumuzun kaybolması veya çalınması hepimizin korkulu rüyası aslında… Cep telefonlarımızdan çok daha da önemli olan unsur ise içerisinde kayıtlı olan tüm kişisel veriler, listeler, resimler ya da önemli bilgilerdir. Tüm banka bilgilerinden tutun da en özel verilerimizi dahi kayıtlı şekilde bulundurabiliyoruz. 

Kısacası küçük telefonlarımıza dünyalarımızı sığdırdığımızda başımıza gelebilecek riskleri de göz ardı etmemeliyiz. Çalıntı veya kaybolma sonucunda doğabilecek her türlü sorun bizleri sıkıntıya sokabilir. 

Bu ayki blog köşemizde sizler için teknoloji deryasında yolculuk yapmak istedik. Telefonunuzun kaybolması sonucunda neler yapmanız gerektiği konusunda birkaç önemli bilgiyi paylaşmak istedik.

IMEI numarasını yanınızdan ayırmayın

Kaybolan telefon üzerinden hiçbir şekilde IMEI numarasını öğrenemeyeceğimize göre unutulmaması gereken en temel ayrıntı IMEI numarasını mutlaka cüzdanımızda ya da çantamızda taşımamız gerektiğidir. IMEI numarasını bilmiyorsanız, telefonunuzdan #06# kodlayarak kolaylıkla öğrenebilirsiniz. 

BTK’yı arayın

7 gün 24 saat hizmet veren Bilgi ve İhbar Merkezi’ne ait olan 0 312 294 94 94 numaralı telefon üzerinden cihazınızın 15 haneli IMEI numarasını, kimlik bilgilerinizi ve telefonunuzu en son ne zaman kullandığınızı bildirmeniz gerekmektedir. Bilgi ve İhbar Merkezi, verilen tüm bilgilerin abonesi olduğunuz operatörden detayları doğrulatır. 

Sonrasında ise telefona 'cihazı en yakın kolluk kuvvetine teslim edin' şeklinde bir ikaz mesajı gönderir. Tüm bu işlemleri takiben telefon iletişime tamamıyla kapatılır. Bu sayede kayıp olan ya da çalınan telefonlar herhangi bir SIM kart takılarak dahi kullanılamaz. 

SIM kartınız veya hattınızı kapattırın

Kaybolan cep telefonu cihazınızın üzerinde olan SIM kartının kullanılmasını engellemek için ise abonesi bulunduğunuz GSM operatörünüzü hızlıca arayın ve hattınızı kapattırın. Yüklü miktarda faturalarla karşılaşmamak için acele etmelisiniz. 

Şikâyetçi olun

Telefonunuz gasp veya hırsızlık gibi olumsuz durumlarla kaybolduysa yakınınızdaki bölgede bulunan savcılık ya da ilçe emniyet müdürlüklerine gidebilir, durumu detaylıca anlatabilirsiniz. Savcılık ya da ilçe emniyet müdürlükleri, resmi süreçlerin tümünü başlatarak sizleri en doğru şekilde yönlendirecektir. 

Bulunduğunda daha bilinçlisiniz

Cihazınız bulunduktan sonra telefonunuzu hangi yolla kapattırdıysanız yine aynı yolu tercih ederek iletişime açtırabilirsiniz. Artık tüm bu süreçler için daha bilinçlisiniz. Gerekli önlemleri almada ve riskleri göz ardı etmemekte fayda olduğunu unutmayın. 

18 / 10 / 2016
Telefonum kayboldu, 4 adımda ne yapmalıyım?