Sürdürülebilir yaşam için; Yeşil Restoran Hareketi

Boğaziçi Üniversitesi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Turizm Restaurant Yatırımcıları-İşletmecileri Derneği işbirliği ve Unilever Food Solutions'ın desteği sayesinde hayata geçirilen Yeşil Nesil Restoran Hareketi; yeme-içme sektöründe devrim niteliği taşıyan bir dönüşüm ayrıcalığını barındırıyor. Sürdürülebilir olmayı hedefleyen restoranlar denetleniyor ve ilgili kriterleri karşılarlarsa Yeşil Nesil Restoran olmaya hak kazanıyor.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; nüfusun yoğunlaşmasıyla tüketimde aşırıya kaçılması, doğanın dengesinde ciddi sıkıntılara yol açıyor. Gerek dünyada gerekse de Türkiye’de, tüketilmeden çöpe giden meyve ve sebze israfı korkutucu boyutlara ulaşmış durumda… Gıda endüstrisinde yaşanan bu olumsuzluklara dur diyerek, daha sürdürülebilir bir yaşamı amaç edinmek ve doğa dostu yaklaşımlar konusunda bilinçlenmek gibi adımlar, şüphesiz gelecek için umut vaat eden konulardır. 

Yeşil Nesil Restoran Hareketi, Türkiye’deki restoranlarda atık oranlarını azaltırken meydana gelen atığı dönüştürmek ve enerji verimliliğini üst seviyeye çıkarmak amacıyla ilk olarak İstanbul'da 6 pilot restoranda başlatıldı. Bunlar; 

  • Fenix- Etiler, İstanbul
  • Frankie- Nişantaşı, İstanbul
  • Kitchenette- Kanyon AVM, İstanbul
  • La Mancha- Kuruçeşme, İstanbul
  • Sunset- Ulus, İstanbul
  • Tom’s Kitchen- Zorlu Center, İstanbul

 

Yeşil Nesil Restoran Hareketi’nde restoranların dikkat etmesi gereken konular arasında küçük gibi görünen ama son derece mühim detaylar yer alıyor. Sertifikalı restoranlarda tasarruflar çoktan başladı bile... 

Pet şişeler yerine sürahilerde su tüketimi, tabakların sıklıkla değiştirilmemesi, masa örtüsü kullanılmaması gibi önlemler işletmeye bilinçli bir tüketim farkındalığı sağlıyor. Ana yemeklerin yanındaki garnitürler opsiyonlu olarak müşteriye sunuluyor. Böylelikle tabaklardaki israfın önüne geçiliyor. Müşteriler, tabaklarda kalan yemeklerin paketlenerek evlerine götürebilmeleri için teşvik ediliyor. 
Masalardaki yemek ve ekmek atıkları, barınaklara bağışlanıyor. Peçeteler yerine el kurutma makineleri, susuz pisuarlar, çöp öğütme ve şişe kırma makineleri kullanıyor. 

Yeşil Nesil Restoran Hareketi’nin temelini tasarruf oluşturuyor. Tasarruf, yalnızca gıda da değil, işletmenin diğer temel ihtiyaçlarında da önemli bir yer tutuyor. Restoranların; su, elektrik ve yakıt tüketiminde de kısıtlamaya gitmeleri, harcamalarında tasarruf sağlayarak kazançlı çıkmalarına olanak tanıyor. 

Bu ay, Çevre Koruma Haftası dolayısıyla başta tasarruf olmak üzere sürdürülebilir yaşam konusuna dikkati çekmek istedik. Yeşil Nesil Restoran ailesinin bir ferdi olduğunuzda, restoranınız müşteriler tarafından bir çekim merkezi haline gelecek. Çevreye duyarlı yaklaşımınızdan ötürü daima sektörde örnek olarak herkes tarafından tercih edilmenin mutluluğunu yaşayacaksınız.

23 / 06 / 2016