Son Yılların Trendi Gastronomi Mesleği Üzerine...

Günümüzün popüler mesleklerinden biri olan aşçılığa ilgi giderek artıyor. Fakat son yıllarda bu isimle değil de gastronomi ismi ile anılmaya başlandı.

Gastronomi deyince aslında aklımıza sadece yemek gelmiyor. Sanat, kültür, lezzet, görsellik ve bilim ile ilgisi var gastronominin çünkü…

Öyle ki kimi sadece eski çağlardan bu yana kültüründen süre gelmiş yemekleri araştırıp, tarihi dokusunu bununla koruyor. Kimi ise yıllardır ailesinin yemek yediği kaplarda geçmişin izlerini koruma ve yaşatma ile yapıyor sunumlarını.

Öyle ki görsellik mi, lezzet mi, mekan mı daha önemli son yıllarda biz de çok düşünür olduk! Hatta bazen yaşamak için mi yiyoruz yoksa yemek için mi yaşıyoruz sorusu gelmiyor mu aklınıza?

Sizler de çevrenizde tüm kariyerinden vazgeçip restoran işletmeciliğine soyunmuş, yemek yapmaktan zevk aldığından, gastronom olmaya merak sarmış insanlar tanıyor musunuz?

Aslında bu mesleği sanat bağdaştırmak yanlış olmaz Alaylı mı olmalı yoksa okullu mu?

Her iki gruba da giren dünya çapında başarılı olmuş şefleri duydukça bu kavramın cevabını bulmak epey zor olacak sanırım.

Her mesleğin olduğu gibi bu mesleğinde kendine göre zorlukları olduğunu, bir süre sonra tükenmişlik sendromu yaşama ihtimalinin olduğunu söylemek mümkün.

Evet gastronomi çok büyülü ve insanları cezbeden bir dünya olsa da mutfakta çeşitli zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Öyle ki yemek yapmak deyince aklımıza kendimize yada eve gelen misafirlerimize lezzetli sunumlar yapmak gelse de aslında işin rengi biraz daha farklıdır. İşin içerisine kısıtlı bir zaman diliminde yüzlerce kişiye standart tabaklar sunmak herhalde her baba yiğidin harcı olmasa gerek.

İyi bir gastronom olmak için tekniğin yanı sıra pratikte başarılı olmak oldukça önemlidir. Hatta ve hatta işin içerisine rekabet ve kar marjı gibi konular girdiğinde acaba hala bu mesleği yapmak istiyor olacak mısınız?

Bu sorunun cevabını “EVET” olarak yanıtlayanlar, sanırım gerçekten şimdiden geleceğin en iyi gastronomi uzmanı olmaya adaylar…

04 / 09 / 2019
Son Yılların Trendi Gastronomi Mesleği Üzerine...