Şaşırtan Yeni Yıl Gelenekleri

Her yeni yıl, dünyanın dört bir yanında bambaşka umut ve heyecanlarla karşılanıyor. Bazı etkinlikler her toplumda ortak paylaşımlar sunarken bazı gelenekler herkesi şaşırtabiliyor.

Yeni yılın ilk saatlerinde kimileri aşkı, şansı ve bereketi çağırırken, kimileri kötü ruhları uzaklaştırmak için hangi gelenekleri uyguluyor dersiniz?

ALMANYA

Almanya’da her yıl, yeni yılı karşılama öncesinde Noel Pazarları kuruluyor. Şimdi, Noel’de Almanya’da olmak vardı gerçekten… Almanya'nın çeşitli kentlerinde yeni yıl, görkemli havai fişek gösterileri ile kutlanıyor. Buraya kadar her şey normal gibi görünse de kutlamaları ilginç kılan bir detay göze çarpıyor.

Almanya’da insanları, birbirinden sevimli hayvan kılıklarına girmiş halde görebilirsiniz. Hayvan kılığına giren insanlar, her tarafa dikenli otlar bağlıyorlar. Burada amaç; kötü şansları kovmak ve yeni yılı en iyi enerjiyle karşılamak.

İNGİLTERE

Aralık ayında mutlaka İngiltere’de olunmalı diyenleri duyar gibiyiz. Covent Garden’daki ünlü Noel Pazarı’ndan bahsediyorsunuz değil mi? Işıklarla bezenmiş Noel süslemeleri tüm Londra’ya ayrı bir ihtişam katıyor şüphesiz. Sokak çalgıcılarının müzikleriyle keyiflenmek gibisi de yok! İngiltere’de her yıl Aralık ayında çılgın kalabalık bir araya geliyor ve alışverişler için sokaklarda izdiham yaşanıyor. Bir de her yıl, yeni yıl gecesi Jools Holland'ın "Hootenanny"si izleniyor. Gelenekselleşmiştir bu durum artık.

Yeni yılda İngiltere’de ilginç olan bir kutlama geleneği daha var. İngiltere’nin güneyinde yer alan Bringhton’da, halk 31 Aralık günü buz gibi denize girerek dalgalara karşı dimdik durmaya çalışıyor. Dalgalara meydan okumanın bir amacı var elbette. Yılın tüm kötü anılarını alıp götürmesi ve iyi şansın onları bulması… Okurken bile üşüdünüz değil mi?

DANİMARKA

Her yıl, başkent Kopenhag'ın Radhuspladsen Meydanı'nda 31 Aralık günü, gündüz saatlerinde başlayan renkli kutlamalarda insanlar çılgınlar gibi eğleniyorlar. Etkinlikler bir şölen havasına dönüşüyor adeta. Gündüz vakitlerinde başlayan havai fişek gösterileriyle coşkuyu daha da artırmayı amaçlıyorlar hep.

Yeni yılda klasikleşen etkinliklerden farklı olarak küçük bir gelenekleri daha var. Yeni yıldan şans ve mutluluk dileyen halk, evlerinin önünde tabak kırarak yeni yılı karşılıyor. 31 Aralık gecesine kadar evlerinde kullanmadıkları tüm tabakları biriktirenler, arkadaşları ve aileleriyle birlikte tabakları kırmaya başlıyor. Saatler tam 00:00’ı gösterdiğinde de bir sandalyenin tepesinden atlıyorlar.  İlginç bir gelenek değil mi? Beklenti yine aynı; uğursuzlukların gitmesi, şans dolu bir yılın onları karşılaması…

JAPONYA

31 Aralık’ta saatler tam 00.00’ı gösterdiğinde insanlar, kocaman kahkahalar atmaya başlıyorlar. Çünkü Japonlar, yeni yılı ne kadar kocaman kahkahalarla karşılarlarsa tüm yılın o kadar neşeli ve eğlenceli geçeceğine inanıyorlar. Onlara göre kahkahayla yeni yılı karşılamak, tüm yıla şans ve enerji yayıyor.

Durun daha bitmedi! Japonlar yeni yılda, Zodyak hayvanı kılığına giriyor ve yerel tapınaklarına gidiyorlar. Tam 108 defa bütün çanları aynı anda çalıyorlar. Çünkü Budist inancına göre bu aktivite, saflığı ve temizliği beraberinde getiriyor. Japonya’da, geride bırakılan yılın son büyük gününün kutlandığı Oshogatsu Festivali ise tam bir dinsel bayram havası taşıyor. Geçmiş yılı geride bırakmak için yemekler düzenleniyor. Evlerde sıkı bir temizliğe girişiliyor. Kutsal sayılan nesnelerle evlerin her yanı donatılıyor ve kötü ruhlar kapı dışarı edilerek güzel dilekler dileniyor.

KOLOMBİYA

Gezginci ruhlara selam olsun! Kolombiya halkını yeni yıl gecesi ellerinde valizlerle görebilirsiniz. Korkmayın, toplu göç yok ve valizlerin içi bomboş. Üstelik valizlerle sadece yürümekle kalmıyor, koşuyorlar da. Onların bir totemi var elbette. Tüm seneyi yolculuk yaparak, yeni bir ülkeyi gezerek geçirmeyi amaçlıyorlar.

Yeni yıldan beklentileri; kültür, eğlence ve şehir turu gibi ilginç seyahat deneyimleri üzerine kurulu. Bir önceki yıla göre daha çok gezmek, tüm olumsuzlukları geride bırakmak ve yeni yılı tüm enerjisiyle karşılamak onların en büyük dileği.

ŞİLİ

Biraz korkutucu gibi görünse de ölmüş yakınlarına yeni yıl ziyareti yapmak Şili‘de önemli bir gelenek… Şili halkı, yakınlarının mezarlarını yeni yıl için çiçek ve ışıklarla süsleyerek onları anıyorlar.

Yeni yıl etkinlikleri bununla da sınırlı değil. Tam gece yarısı olduğunda bir kaşık mercimek yiyerek, bütün yılın iş ve parayla dolu olarak geçeceğine ve bereket getireceğine inanılır. Evi, içeriden dışarıya süpürmek ise bir önceki yılın kötü şansları ve ruhları da beraberinde götürmek…


 

20 / 12 / 2016