Restoranlarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Bugünler elbette geçecek ve biz hayatımıza kaldığımız yerden olmasa da yeni deneyimlerle devam edeceğiz. İşte bu yüzden gelin geleceğe hazırlanalım: Bu yazımızda son dönemde önemini çok daha iyi anladığımız iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir uzman görüşü aldık.

Koronavirüs ve onun sebep olduğu Covid-19 hastalığı maalesef tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkili oluyor. Bu süreçte birçok işletme çalışmıyor ya da uzaktan çalışma yapıyor. Bu durum başta kafe -restoranlar olmak üzere birçok sektörü olumsuz yönde etkilemiştir. 

Birçok kafe – restoran, virüs salgını ve hükümet emri üzerine işletmelerini geçici bir süre kapatmış, bir kısmı da sadece paket servisi yapmaktadır. Elbette bir gün bu salgın bitecek ve bu tip mekanlar yeniden dolacak, yiyip içeceğiz ve sağlıklı günlerde eğlenip güleceğiz.

Ancak o günlere gelene kadar paket servisi veren işletmelerin bu süreci gerek çalışanları gerekse müşterileri açısından sağlıklı bir şekilde yönetmeleri gerekir. Tabi bunun içinde işletmelerin alması gereken tedbirler önemlidir. Servis yapan elemanların ve servis yapılan yerlerin risk altında olduğu unutulmamalı, virüsün kapılmaması ve yayılmaması için doğru tedbirler alınmalıdır.

O halde her işletmenin aldığı tedbirleri gözden geçirmesi ve aşağıdaki soruları cevaplaması gerekir.

• Personele kişisel koruyucu ekipmanlar veriyor musunuz? Kullanıp kullanmadıklarını takip ediyor musunuz?
• Kişisel koruyucu ekipmanlar standartlara uygun mudur? CE belgeleri var mıdır?
• Personele virüsten korunma ve hijyenik el yıkama yöntemleri ile ilgili eğitimler verildi mi?
• Olası bir vaka ya da şüpheli bir durum ile karşılaşıldığında yapılması gerenlerin yer aldığı acil eylem planlarınız hazır mı?
• İş yerlerinizde gerekli dezenfekte işlemlerini doğru bir şekilde yaptırıyor musunuz?

Bu ve benzeri soruları tüm işletme sahiplerinin kendi kendilerine sorması gerekir. Çalışanların virüsten etkilenmesinin iş kazası sayılabilme ihtimallerinin tartışıldığı şu dönemde, işverenlerin tedbirleri en üst seviyede alması gerek insani gerekse de hukuki bir zorunluluktur.

Virüs salgının olduğu bugünler elbette geride kalacaktır. Ama bu süreci iş sağlığı ve güvenliği açısından nasıl atlattığımız çok önemlidir. Bu süreç aslında işletmelerin iş sağlığı ve güvenliğine bakış açılarını da olumlu yönde değiştirebileceği bir süreçtir. Bu süreç iş sağlığı ve güvenliğini bir işletme kültürü haline getirmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Sağlıklı ve birlikte olabileceğimiz güzel günlerin en kısa zamanda gelmesi dileğiyle….

 

EUROLİFE Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, Kurucu/İş Güvenliği Uzmanı
Gökhan DOĞRUEL

 

27 / 04 / 2020
Restoranlarda İş Sağlığı ve Güvenliği