Restoranda Çocuk

Bugünler elbette geçecek ve biz hayatımıza kaldığımız yerden olmasa da yeni deneyimlerle devam edeceğiz. İşte bu yüzden gelin geleceğe hazırlanalım: Bu yazımızda işletmenizin asıl mutlu edilmesi gereken garantili misafirleri; çocuklar için bir uzman görüşü aldık.

Her çocuk özeldir ve kendini özel hissetmek ister. Restoran, kafe ve benzeri işletmelerde, karşılama veya servis açma sırasında servis elemanları çocuklarla ilk tanışmalarını yaşar. Bu noktada onlarla iletişim ve onlara hitap önemlidir. "Prenses, prens, yakışıklı, aslan parçası" gibi sıfatlarla hitap edildiğine hepimiz şahit olmuşuzdur. Bu tür hitaplar çocukların hoşuna gitse de, topluma prenses ya da aslan yetiştirmek istemeyen, bu tip sıfatlara karşı olumsuz tavır sergileyen hatırı sayılır çoğunlukta ebeveyn de var. Konuk ağırlama sektöründe çalışanlara önerim çocuğun adını sorarak ismiyle hitap etmeleri olacaktır. Bu çocuğa "seni de görüyorum" demenin en güzel yoludur. İsim hafızası kötü ya da ciddi yoğunluğu olan bir işletmede çalışıyorsanız, "küçük hanım" ya da "küçük bey" de tercih edilerek, risk almadan, çocuk da ebeveyn de mutlu edilebilir.

En küçüğünden en büyüğüne hayatı eve sığdırdığımız bugünlerden sonra, çocuklar için de dışarı çıkmak mutluluk verici olacaktır. Ve çocukların da virüsle ilgili çeşitli düşüncülerinin olması doğaldır. Garson ya da servis elemanına işletmenin temizliğiyle ilgili soru sorabilir. Alaycı bir tavra asla girmemek, soruları ciddiye almak ve yanıt vermek gerekir.

Bir diğer konu ise, restoran, kafe vb. mekanlarda geçirilen zaman boyunca, çocuk ve işletme ikilisindeki kazan-kazan ilişkisidir. Canı sıkılmayan çocuk, ailesini huzursuz etmez, ‘gidelim’ diye tutturmaz. İşletmelerdeki çocuk oyun bölümleri iyi bir seçenek olsa da yer kaybı veya gürültü nedeniyle mümkün olmayabilir. Ya da özellikle koronavirüs sonrası kapalı çocuk oyunu bölümleriyle ilgili ebeveynlerin akıllarında olası soru işaretlerinin çoğalabileceğini düşünürek, çocuk menüleriyle verilebilecek bir mini hediye iyi bir çözüm olabilir. Örneğin az ve büyük parçalı puzzle… Ya da kenarlarında sınırlı boyama yapmaları için renksiz figurler olan, resim yapmaktan hoşlanan çocuklar için orta kısmı boş bırakılan Amerikan servisler son derece işlevseldir. Yanında hediye minik 6'lı kuru boyayla... Son dönemde bunu yapan işletmeleri görüyoruz. Üstelik hazırladıkları materyallere işletmenin logosuna da yer vererek. Hediye kuru boya mümkün değilse masaya gelen küçük bir vazo ya da bardakta bir miktar kuru boya da iş görecektir. Veya üzerinde talimatlarla aşama aşama çeşitli figürler yaptıran origami Amerikan Servisler.

Unutmayın, huzurla yenen lezzetli bir yemek, her ebeveynin hayali.

 

Gülçin Güven / Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı

 

 

23 / 04 / 2020
Restoranda Çocuk