Nişasta bazlı şeker

Gizli tehlike: Nişasta bazlı şeker
Mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen ve mısır şurubu şekeri olarak da anılan nişasta bazlı şeker, son günlerin önemli tartışma konularından… Nişasta bazlı şeker uygun fiyatı, aşırı tat veren özelliği, nemi çekmesi ve besinlerin raf ömrünü uzatmasından ötürü hemen hemen her besinde bulunuyor.

Mısır şurubu, şeker pancarından elde edilen şekerden daha tatlı ama daha uygun olması nedeniyle gıda üreticileri tarafından tercih ediliyor; daha düşük maliyetle daha yüksek kâr etmelerine olanak sağlıyor.

Nişasta bazlı şeker nelerde bulunuyor?
Nişasta bazlı şeker, yalnızca tatlılar, şekerlemeler, meyve suları, asitli içeceklerde değil; raflarda yer alan çoğu besinin içine giriyor. Sıvı bir madde olan nişasta bazlı şeker, eklendiği her besine uyum sağlıyor ve hiçbir şekilde fark edilmiyor.

Şeker pancarından yapılan şeker üretiminin kısıtlanması ve çiftçilerin mısır tarımına yönlendirilmesiyle mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerin tüketimi günden güne artmaya devam ediyor.

Nişasta bazlı şeker tamamen kimyasal yollarla elde edilen kanserojen bir maddedir. Birçok AB ülkelerinde yasaklanmasına rağmen Türkiye'deki market raflarında yer almaya devam ediyor ve neredeyse her üründe yüksek oranda bulunuyor.

Ürün içeriğinde nişasta bazlı şeker olduğu nasıl anlaşılır?
Ürün paketi üzerinde bulunan içindekiler bölümünde glikoz şurubu, fruktoz şurubu, mısır şurubu ya da aspartam gibi ifadeler yer alıyorsa üründe yapay tatlandırıcı kullanılmıştır.

Sakkaroz’un da içeriğinde eşit miktarda glikoz ve fruktoz bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Mısır nişastasından elde edilen, glukozun bir bölümünün fruktoza dönüştürüldüğü bir tatlandırıcı olan yüksek fruktozlu mısır şurubu evlerimizde tercih ettiğimiz şeker olan sakkaroz ile benzer bir üründür.

Nişasta bazlı şeker nelere yol açar?
Mısır şurubunun içinde yüksek miktarda fruktoz adı verilen meyve şekeri yer alıyor. Fruktoz, tokluk hissi uyandırmıyor ve insülin direncini de olumsuz etkiliyor. Şeker hastalığından obeziteye kadar birçok kronik hastalığa yol açıyor. İçinde nişasta bazlı şeker bulunan paketlenmiş ya da işlenmiş gıdaların tüketimi, çocuk obezitesini de artırarak gelecekte sağlıklı nesillerin yetişmesine engel olacağa benziyor.

Nişasta bazlı şekerin zararları;
- Karaciğer yağlanmasına neden olur.

- Obeziteyi tetikler.

- Gut hastalığına sebep olur.

- Bağımlılık yapar.

- Kanser gibi hastalıkları tetikler.

- Kolesterolü etkileyerek kalp krizine sebebiyet verebilir.

- Dişleri çürütür.

- Varis ve migren gibi sorunlara neden olur.


Kaynak: www.hurriyet.com.tr

Kaynak: www.internethaber.com

 

27 / 03 / 2018