Nerde o eski babalar

Yıllar geçiyor, zaman, devir değişiyor… Toplumun geneline yayılmış, pek çoğumuzun aklındaki ‘baba’ algısında da büyük farklılıklar göze çarpıyor. Hafızalarımızda yer eden "otoriter baba modeli" artık çocuklarıyla arkadaş, çok daha anlayışlı ve modern babalara bıraktı. Bu yeni baba modeli elbette hem aile hem de çocuk açısından pozitif yönde ayrıcalıklar sağlıyor.

Babana söylerim bak!
Geçmiş dönemlerde çocuklarının kişisel bakım ya da ihtiyaçları konusundaki sorumlulukları genellikle anneye bırakan geleneksel babalar, maddi ihtiyaçları karşılayan, ilişkilerde mesafeli, hatta otoriter diyebileceğimiz noktada yer alıyorlardı. Evde daha az zaman geçiren babalar, çoğu zaman bir tehdit unsuru haline de geliyordu. Yapılan herhangi bir hatanın, annenin ortaklığıyla babadan saklanması gibi, çocuğun gelişimine pek çok olumsuz etkisi de söz konusuydu.

Yaşasın Y kuşağı babaları!
Bugünün modern babaları ise çocukları konusundaki tüm sorumlulukları eşleriyle paylaşmaktan mutluluk duyan babalar… Muhteşem y kuşağı babaları, hamilelik süreçlerini dahi eşleriyle paylaşıyor, doğum sonrasında hiçbir desteği esirgemiyor; mamasından banyosuna, oyunundan uykusuna pek çok konuda imdada yetişiyor.

Eski dönemde babalara yaptırmanın mümkün olmadığı pek çok işi, yeni dönem babaları bir görev olarak görüyor. Doğum öncesi eşleriyle kursa gidiyor, doğuma girerek eşine destek oluyor, hatta iş yerinden izin alıp çocuk bakıyor…

Değişimin başlangıcı!
PewResearch Centre’ın araştırmasına göre; 1965’den bu yana babaların çocukları ile geçirdikleri zaman gitgide artmaya başladı. ABD sayım bürosu verileri üzerinden yapılan analizler ise evinde çocuklarıyla zaman geçiren babaların sayısının son yirmi yılda 2’ye katlandığını gösteriyor. Bu veriler adeta geleceğe yön veriyor ve y kuşağı babalarının sorumluklarını daha fazla üstlendiğini gözler önüne seriyor.

BabyCenter şirketinin anket sonuçları da bunu doğrular nitelikte…Yeni nesil babaların çocukları ile geçirdikleri zaman, daha önceki jenerasyonlara oranla çok daha fazla. Yeni nesil babalar ile anneler kıyaslandığında dahi annelere göre babaların %88’inin daha fazla oranda ‘mükemmel baba’ olmayı istedikleri göze çarpıyor.

Modern babaların dijital dünyaya yansıması
Yeni nesil babaların büyük bir çoğunluğu ebeveynlik konusunda ihtiyaç duydukları her türlü bilgi için interneti ziyaret ediyor. %59’u, ebeveynlik konusunda merak ettiği bilgilere masaüstü bilgisayar yerine başta mobil olmak üzere tablet ya da laptop’lar üzerinden ulaşıyor. Hatta Google verileri, babaların dijital hareketlerini ayna gibi yansıtıyor. Örneğin; y kuşağındaki babaların bebekle ilgili yaptıkları aramaların yıldan yıla artışında %52 oran dikkati çekiyor ve mobil araçlardan gelindiği vurgulanıyor.

 

Kaynak: http://blog.royandteddy.com/yeni-nesil-babalar-dijiltalde/

05 / 07 / 2018