Müdavimleştirebildiklerimizden misiniz?

Bir yere sürekli olarak giden, gedikli anlamına gelen “müdavim” kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Kökeni “devam” kelimesidir.

Özellikle yeme-içme işletmeleri için çok değerli bir kavram olan müdavimlik, aslında hem işletme hem de müşteri için oluşması zaman alan, karşılıklı hoşgörü sağlayan ancak suistimal edilmeye de gelmeyen bir anlaşma gibidir. Her iki tarafın da birbirine nazı geçse de aynen ilişkiler gibi zamanla özensizlik ve sınırın aşılması halinde zarar görebilir.

Her restoran ya da kafe bir müdavim mekanı olmak ister. Ama her müşterinin de gönlünde müdavimi olabileceği bir mekanın yattığına inanıyoruz. Özetle bu ilişki aslında kazan-kazan ilkesine dayanır, taraflara güven verir.

Sektörün temel kurallarından kurumsallığın, müşteriyle iletişimi kuran işletme çalışanlarına geçebilmesi ise müdavim değil, müşteri elde edebilmek için olmazsa olmaz bir kuraldır.

Müşterinin müdavim olarak uyması gereken kuralsa çalışanlara ve işletmeye saygılı olmak ve işletme kurallarına uygun davranmaktır.

Bu ilişkiyi 2011’de kaleme alan Sahrap Soysal’ın kaleminden “müdavim olmayı” yeniden gündeme getirmek istedik.

“…İnsan müdavimi olduğu, yani sık sık gittiği yerde kendini evindeymiş gibi rahat hisseder. İçeriye girdiğinizde sizi tanıdık bir hava, “hoş geldiniz” diyen tanıdık insanlar ve hatta müşterilerden de artık neredeyse arkadaş olduklarınız karşılar. Gittiğiniz mekanın ne olduğuna bağlı olarak hemen çayınız, kahveniz ya da ne seviyorsanız o gelir masaya. Size bir müşteri gibi değil, evlerine her gün gelen arkadaşları gibi davranırlar. Etinizi nasıl sevdiğinizi, salatanıza limon mu sirke mi istediğinizi ya da kahveyi nasıl içtiğinizi bilir ve ona göre davranırlar. Hele bir de yanınızda bir misafiriniz varsa, o yerin müdavimi olmaktan daha keyifli bir şey yoktur.

Sizin misafiriniz mekanın da misafiri olarak algılanır ve en iyi şekilde ağırlanmaya çalışılır. İşte bu da sizi o yerin müdavimi olmaktan dolayı mutlu eden şeylerden biridir. Kısacası müdavimlik çok keyifli bir şeydir ve sizle mekan arasındaki karşılıklı saygıya dayanır.

Müdavim olmak için aynı yere yüzlerce defa gitmen çoğu zaman yeterli olmayacaktır. Fakat bir kere müdavim kategorisinde olduğun sana hissettirilirse bir daha gözün başka mekanlara kaymayacak, orada kendini evinde gibi hissedecek, gün sonunda tekrar gitmek için can atacaksın. Ne olursa olsun içinin ferah olacağı, başına bir şey gelmeyeceğinden emin olacağın bir yer olacak orası. Üstüne bir de bonuslardan faydalanacaksın ki tadından yenmez. Ama o iş o kadar kolay değil.”

Rahatlıkla ulaşabileceğiniz, evinizin ya işinizin yakınlarında ya da bu güzergah üzerinde bir mekan.

Ayrıca düzenli olarak çok kalabalık olmaması lazım tercih edeceğin mekanın. 500 kişilik bir nargile kafede müdavim olmayı beklemek çok zor, çok uzun soluklu bir süreç. Ya da Cumartesi günü kapısında on kilometre kuyruk olan bir mekanda bir hafta sonra insanların hatırlamasını beklemek büyük iyimserlik. Çalışanlarla iletişim kurup onlarla sohbet edebileceğin sürelerin ve imkanların olduğu yerleri tercih etmen hayrına olur. “

06 / 08 / 2020
Müdavimleştirebildiklerimizden misiniz?