Michelin Yıldızı Serüveni

Michelin Yıldızı’nın, lastik üreticisi Michelin’le doğrudan bir ilgisi olduğunu biliyor muydunuz? Michelin’i ilk duyduğunuzda sizin de aklınıza hemen lastik markası geliyor değil mi? Şimdilerde restoranlar için uluslararası önemli bir başarı kriteri haline gelen Michelin Yıldızı’nın hikâyesi çok eskilere dayanıyor.

Michelin Lastikleri’nden, Michelin Yıldızı’na…
Fransa’da yaşayan André Michelin ve kardeşi Edouard, 1889 yılında, soyadları Michelin’den esinlenerek Michelin Lastikleri’ni kurmuşlar. İki kardeş, 1990’lü yılların başında müşterilerine özel, içerisinde şoförlerin ve yolcuların yolda yemek yiyebilecekleri, konaklayabilecekleri mekânların yanı sıra tamircilerin ve benzin istasyonlarının yer aldığı bir rehber hazırlamışlar. Böylelikle pazarlama faaliyetlerine artı değer katmışlar. Zamanla bu rehber, bir müfettiş ekibinin denetiminde restoranlara ve yıldız veren yeme-içme dünyasının en prestijli derecelendirme sistemine dönüşmüş ve popülarite kazanmış. Michelin, yalnızca restoranları değil, otelleri de derecelendiriyor.

Michelin Yıldızı verilirken nelere dikkat ediliyor?
Michelin Yıldızları yalnızca mutfağa veriliyor. Michelin Yıldızı verilirken restoran dekorasyonu, servis kalitesi veya ambiyans gibi değerlere bakılmıyor. Seçilmiş ürünlerin kalitesinin ve içeriğinin iyi olması gerekiyor.

Michelin Yıldızı’nda 1, 2 ve 3 olmak üzere toplamda 3 yıldız var ve en iyisi de 3 yıldıza sahibi olmak… Şu anda dünya üzerinde bu yıldıza sahip yüzlerce restoran var. Yıldızlar, her yıl yapılan denetim ve kontroller sonucunda, yıllık olarak veriliyor. Yani en yüksek derecesi 3 yıldızla sınırlı olan bu yıldızların her biri yalnızca 1 yıllık süre için geçerli oluyor.

Lezzet müfettişleri, denetimleri gizlilikle yürütüyorlar. Kimliklerini açıklamadan restoranları denetliyorlar. Bilinmeleri ve kendilerini tanıtmaları halinde görevlerine son veriliyor.

Michelin Yıldızı’nın karşılık geldiği önemli kriterler var. Restoranlar, aşağıdaki ölçütlerle sınıflandırılıyor.

- 1 Michelin yıldızlı restoranlar, kendi kategorisi içindeki en iyi restoran,

- 2 Michelin yıldızlı restoranlar, mükemmel bir mutfak servis eden ve yemek pişiren, güzergâh değiştirmeye değer restoran,

- 3 Michelin yıldızlı restoranlar da, istisnai bir mutfak servis eden ve özel bir seyahate değecek restoran

Michelin Yıldızı alan restoran oldukça ses getiriyor, dolup taşıyor ve aylar sonrasına rezervasyonlar alınmaya başlıyor. Uluslararası bir ölçü olan Michelin Yıldızı, zaman zaman olumsuz olaylara da sahne oluyor.

Yıldızını kaybettiği için intihar edenler restoran şeflerini mutlaka duymuşsunuzdur. Dünyanın en iyi şeflerinden olan 3 Michelin Yıldızlı Benoit Violier, İsviçre'deki evinde ölü bulunmuştu. Ünlü şefin intihar ettiği yönünde düşünceler var. Michelin Yıldızı’ndan birini kaybetme ihtimali yüzünden Violier'in, bir gurur intiharına kalkıştığı yönünde iddialar basında yer almıştı.

Paris’te üç lüks restoranı bulunan Fransız mutfağının en başarılı ustalarından Bernard Loiseau’nun restoranlarına verilen not, Gault-Millau mutfak rehberinin 2003 yılı sayısında 19’dan 17’ye düşürülmüştü. Olay sonrasında av tüfeğiyle intihar eden Loiseau, gastronomi dünyasında şok etkisi yaratmıştı.

Michelin Yıldızı’nın işletmelere etkisi
Toplamda 227 yıldıza sahip restoranıyla Tokyo, dünyadaki en çok yıldızı bulunan şehir… Michelin, şefler ve restoran için büyük bir prestij ve gelir… Michelin Rehberi Direktörü Jean Luc Naret'e göre, 3 Michelin Yıldızı’na sahip olan restoran ve oteller, %30 gelir artışıyla dikkat çekiyor.

Yıldız kaybeden restoranlar ciddi oranda zarar edebiliyor. Yapılan analizlerde yıldızını kaybeden bir restoran %30 veya %40’lık civarda gelir kaybı yaşıyor.

Michelin Yıldızı’na sahip kaç restoran var?
Tek yıldızlı 349, iki yıldızlı 81 ve üç yıldızlı 50 restoran olmak üzere toplamda 480 restoran, Michelin Yıldızı’na sahip…

Dünya çapında bilinen ve dikkat çeken Michelin Yıldızlı 8 özel restoran var.

Noma
Birçok kez “Dünya’nın En İyi Restoranı” seçilen Kopenhag’daki Noma, şef Rene Redzepi’nin önderliğinde, İskandinav mutfağından benzersiz lezzetler sunuyor. Nordik Bölgesi’ne ait olmayan hiçbir ürünün, Noma’nın mutfağında kullanılmaması restoranın en dikkat çeken özelliği arasında yer alıyor. Burada her ürün mevsimine özel sunuluyor.

Alain Ducasse at The Dorcheste
En özel şefler arasında yer alan Alain Ducasse’nin kendi adını taşıyan restoranı, 3 Michelin Yıldızı’na sahip... Londra’daki The Dorchester otelinin içinde bulunan restoran Alain Ducasse at The Dorchester, ihtişamlı dekorasyonu ve kusursuz sunumuyla Londralılara en iyi Fransız yemeklerini sunmaya devam ediyor.

The Fat Duck
Şef Heston Blumenthal öncülüğünde İngiltere’nin Bray şehrinde hayata geçirilen The Fat Duck, 3 Michelin Yıldızı’na sahip restoranlardan birisi... İlginç hileleriyle ünlü şef, deniz ürünleri sunumunda iPod ile servis yapıyor. Okyanus sesi eşliğinde yemek fikri harika olsa gerek.

The Waterside Inn
İki kardeşin hayata geçirdiği, İngiltere’nin Berkshire şehrindeki The Waterside Inn, 25 yıldır 3 Michelin Yıldızlı restoran olarak hizmet veriyor. The Waterside Inn, Fransız esintilerinin yer aldığı dekorasyonu ve mevsime göre değişen menüsüyle Fransız mutfağından özel detaylar sunuyor.

The French Laundry
California Napa Vadisi’ndeki ünlü şef Thomas Keller’ın 2005 yılında 3. Michelin Yıldızı’na kavuşan restoranı, The French Laundry’de rezervasyon yaptırmak için aylar öncesinden ulaşmak gerekiyor. Restoranın menüleri, şefin tadım menüsü ve vejetaryen tadım menüsü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şimdiye dek sayısız ödüle layık görülen restoranın kendisiyle aynı ada sahip bir de yemek kitabı bulunuyor.

El celler de Can Roca
Üç kardeş tarafından işletilen İspanya’daki El celler de Can Roca, birçok kere ve en son 2015 yılında “Dünyanın En İyi Restoranı” unvanına sahip oldu. Klasik Katalan mutfağının gastronomik dokunuşlarla zenginleştirildiği çok özel bir restoran El celler de Can Roca...

Restaurant Gordon Ramsay
Yemek programlarının tanınan yüzü Gordon Ramsay, 14 restorana sahip… 3 Michelin Yıldızlı Restaurant Gordon Ramsay’in kapılarını 1998 yılında açan ünlü şef, Londra’da Fransız mutfağından lezzetler sunmaya devam ediyor. Restoranlarında en çok dikkat çeken detay ise takım elbise ile girmenin zorunlu olması.

Alinea
​3 kez Amerika’nın en iyi restoranı seçilen Alinea, Amerika’da 3 Michelin Yıldızı olan 12 restorandan da biri olarak dikkat çekiyor. Gerçekten özel bir yemek ve şık sunumlarıyla unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. İçi helyum ile doldurulmuş elma şeklinde yenilebilir balon sunumu sizi şaşırtmaya yeter.

Kaynakça:
www.mekan.com/blog/michelin-yildizi-nedir
wwww.yemek.com/dunyanin-en-iyi-michelin-yildizli-restoranlari/
www.tr.linkedin.com/

11 / 12 / 2017