Kaliteli bir müzik, iyi bir yemek deneyimi

Leziz bir yemek, özenle hazırlanmış bir sofra ve en özenli anlarını mutluluğa dönüştürmeyi bekleyen konuklarınız… Geriye ne kaldı dersiniz? Elbette arka planda kulaklara hoş gelen yemekle uyumlu bir müzik… İyi bir müziğin, yemekten alınan lezzeti önemli ölçüde etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, konuklarınız yemek esnasında müzikle daha keyifli ve rahat vakit geçiriyorlar.

Yemek ve müzik arasındaki o ince denge sizce nasıl sağlanmalı?
Yemek esnasında tercih edilen müziklerin her biri ayrı önem taşıyor. İyi müzik; yemek yerken kulağa hoş gelecek nitelikte hafif; konuşmaları yan masalarataşımayacak kadar tempolu,daha çok iştah açacak kadar eğlenceli olmalı… Arka fonda çalan her müzik, konukların alışkanlıklarına doğrudan etki ediyor. Mekânda geçirilen vakitten, ürün satışına kadar her noktaya dokunabiliyor.

Mekanın akustiği, müziğe uygun olmalı
Müziğin verildiği ses sistemi, mekanın akustiği gibi farklı etkenler de belirleyici özellikler arasında yer alıyor. Zeminden duvara, koltuklardan tavana kadar birçok dekorasyon unsurundaki dokuların ses emici özelliğinin bulunması gerekiyor. Hoparlörlerin dağılımı da önemli detaylar arasında yer alıyor.Mekânda sesin düzgün yayılımına engel olan mimari sorunların olması müzik yayınına etki ediyor.

Konsepte uygun müzikler tercih edilmeli
Hızlı tüketim alanı olan fastfood restoranlarının müzik seçiminde hareketli tarzlar daha başarılı sonuçlar sağlıyor. Klasik restoranlarda ise hızlı bir yaşamı çağrıştıran melodilerin yanı sıra kulağa hoş gelen, soft ve enstrümantal müziklere yer verilmesi gerekiyor. Uzun sürecek sohbetle birlikte tercih edilenyemeklerde rahatlatıcı etki yaratan müzikler iyi gidebiliyor.

Her öğüne özel müzik
Müzik listesi seçiminin her öğünde farklı olması gerekiyor. Kahvaltı saatlerinde daha düşük tempolu müzikler tercih edilirken, akşam yemeklerinde ise mekâna göre bazen hareketli bazen de softtarzda müzikler ideal olabiliyor.

Telif haklarına özen gösterilmeli
İşletmelerde yapılan en büyük hatalardan biri eser teliflerinin ödenmemesi… Müzik ve tarz seçimleri yapılmadan önce yasallık ayrıntısına dikkat etmek önem taşıyor.Müzik meslek birlikleri lisans tarifelerine uygun olarak telif sözleşmelerinin yapılması gerekiyor.

Yapılan araştırmalarda, lezzetli bir yemek ile kulağa hoş gelen bir müziğin, beyinde belli noktaları uyardığı saptanmıştır. Müzik ve yemek ilişkisinin, mekanın tercih edilmesinedoğrudan etki ettiği kanısına varılmıştır.Bedeni besleyen özel tatlarla, ruhu besleyen kaliteli müziğin armonisi her zaman uyum içinde olmalı... Peki ya siz, konuklarınız için mekânınızda daha çok hangi tarz müzikleri tercih ediyorsunuz?

22 / 08 / 2017