Glütensiz Beslenme

Glütene veda, sağlıklı yaşama merhaba!
Yeteri kadar uykunuzu alsanız ve dinlenseniz de sabahları yorgun mu uyanıyorsunuz? Gaz, şişkinlik, mide ağrısı gibibirçok sindirim sorununun yanı sıra döküntü, kuruluk ve kızarıklık gibi cilt problemlerinizin arkası kesilmiyor mu? Tüm bu belirtilerinkaynağında glütene olan hassasiyetiniz yatabilir. Psikolojik problemlerden, eklem ağrılarına kadar pek çok sorunu tetikleyen glüteni hayatınızdan çıkarmanın vakti gelmiş olabilir.
 

Glüten duyarlılığı belirtileri
Glütene duyarlılık bebeklik çağında ilk kez tahıl tüketildiğinde ortaya çıkabileceği gibi ileriki yaşlarda da ortaya çıkabilir. Diğer adıyla çölyak adını verilen hastalığın yaş sınırlaması yoktur.

Dışkıda yağa rastlanır. Çünkü glüten duyarlılığı olan kişilerde yağ sindirilemez. Kemiklerde hassaslaşma ve kolaylıkla kırılma gibi sorunlar olabilir. Yorgunluk en belirgin semptomlar arasındadır. Besin emilimi gerçekleşmediğinden yeterlilik sağlanamaz. Vitamin eksiklikleri yaşanabilir. Dışkıda kabız ve ishal gibi değişikliklerin yaşanması olasıdır.


Nelere dikkat edilmeli?
Çölyak hastalığının günümüzde kesin bir tedavisi yoktur. Ancak; bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin yaşamları boyunca glüten alerjisini tetiklemeyen ve bağışıklık sistemini zayıflatmayan bir beslenme şeklini tercih etmeleri gerekir.

Alerjiye neden olan besinleri tüketmemek, gıdaların içeriklerini iyice öğrenmeden hareket etmemek önemlidir. Etiket okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. Glütenin riski yalnızca gıda tarafında değildir. Evde veya dışarıda besinlerin hazırlanması aşamasında kullanılan her türlü materyale temas eden ürünlere hassasiyet gösterilmelidir. Buğday ve türevlerinin bulunduğu alanda hazırlanan gıdalar, bulaşma riskini artırır.


Glütensiz tüketilebilecek yiyecekler ve yararları
Yeşil yapraklı ve çiğ olarak tüketilebilen sebzelerin tümü, şeker oranı az olan meyveler, çiğ kuruyemiş çeşitleri, baklagiller, organik tavuk, organik yumurta, sağlıklı yağlar ve balık gibi protein kaynakları glüten içermemektedir.

Bu sağlıklı besinler; içermiş olduğu vitaminleri, lifleri, mineral ve antioksidanları sayesinde tok kalmaya yardımcı olurlar. Böylelikle metabolizma hız kazanır, hormonlar düzeyli çalışır ve bağışıklık sistemi her geçen gün daha da güçlenir.


Hangi gıdalardan kaçınmalıyım?
Arpa, çavdar, buğday, bulgur, kamut, durum unu, irmik, patates kızartması, makarnalar, pastalar, kekler, turtalar, et suyu, salata sosu çeşitleri, soya sosu çeşitleri, mısır unu ve kavuzlu buğday gibi ürünlerden kaçınmak gerekir.

Glüten içeren bir ürün tüketildiğinde karın ağrısı ve ishal gibi problemler yaşanabilir. Kimi insanlar, glüten içeren gıdalar tükettiğinde herhangi bir belirti yaşamaz. Belirti yaşanmaması, ince bağırsakların zarar görmediği anlamına gelmemektedir. Az miktarda glüten dahi, sağlık için zararlı olabilir.


Glütensiz beslenme zayıflatır mı?
Rafine karbonhidratları içeren hamur içi gıdalardan uzak durulduğunda zayıflamanın gerçekleşmesi olağan bir durumdur. Bu gıdalar yerine sebze ağırlıklı beslenmek; tam tahıl içeren ürünleri tercih etmek;lif ve besleyicilik sağlayacaktır. Glütensiz beslenme bilinçli şekilde gerçekleştirilmediğinde kilo alımına da neden olabilir.


Menülerinde glütensiz ürünlere sahip restoranlarailgi her geçen gün artıyor.
Glütene duyarlılığı olan kişilerin yüzünü güldüren şey; bir mekânın menüsünde yer alan “Glütensiz” başlığı altında sıralanmış alternatifli gıdalar değil midir?

Birçok şef, restoran sahibi ya da kafe işletmecisi glütensiz beslenmeye her geçen gün hassasiyet göstermeye başladı.Farklı beslenme alışkanlıklarına saygı duyan ve dört beyazı kullanmadan enfes lezzetler yaratan mutfaklar sayesinde çölyak hastaları da artık özgürce dışarda yemek yiyebilmenin tadını çıkarabilir oldu. Üstelik herkese özel glütensiz beslenme workshoplarıile bilinçli beslenme alışkanlıkları da kazandırılmaya başlandı. İşte birkaç örnek;


MSA mutfağına davetlisiniz!
Evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz glüten içermeyen ekmek reçeteleriyle harika bir workshop deneyimi yaşamaya ne dersiniz? Bu workshop sayesinde glüteni daha yakından tanıyacak; glütenin ekmek hamuruna karşı etkileri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olacaksınız.Kendi ununuzu sağlıkla hazırlama fikri gerçekten mutluluk verici…

Detaylar: www.msa.com.tr/workshop-glutensiz-ekmekler linkinde!


Gülayşem Şerbetçi ve Özlem Saraç ile Glütensizve Mayasız Ekmek Atölyesi
Ekmeksiz yapamayanlara, glütensiz ve mayasız beslenme şeklini hayatına katmak isteyenlere yönelik harika bir workshop daha!

‘Ekmeksiz kahvaltıyıkahvaltıdan saymıyorum; ama glüten hassasiyetimden dolayı ekmek yiyemiyorum ve kahvaltımdan tat alamıyorum’diyenlere müjde!Karabuğdaydan yulafa, nohuttan mercimek gibi buğdaya alternatif birçok ürün desteğiyle un yapmayı ve bu unlardan leziz ekmeklere hayat vermeyi öğreneceksiniz.

Detaylar: www.workshopix.com/gulaysem-serbetci-gulaysem-serbetci-ve-ozlem-sarac-ile-glutensiz-ve-mayasiz-ekmek-atolyesi linkinde!


Türkiye'de bir ilk; çölyak hastalarına glütensiz mutfak eğitimi
Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği çatısı altında Türkiye’de ilk kezçölyak hastalarının glütensizyemeklerini hazırlayabilmeleri için hayata geçirilen Glütensiz Beslenme Eğitimi projesi sayesindeçölyak hastaları hem kendi yemeklerini kolaylıkla hazırlayabiliyor, hem de kendileri gibi çölyak hastalarına yemek eğitimi verebiliyor.

Detaylar : www.colyakmanisa.org.tr / www.manisagunebakis.com/index.php?pages=haberg&id=20178

04 / 10 / 2017