Gerçek hayatlara dokunan, bir modern zaman seyyahı; Anthony Bourdain

“İş yaparken uyguladığım kural, ne kadar para ya da başarı getirecek olursa olsun “pisliklerle” iş yapmamak. Hayat kısa, mutlu olmak, sabahları iyi kalkmak isterim, yaptığım hiçbir şeyden rahatsızlık duymak istemiyorum.”

Kendini ve yaptığı işi bu sözlerle anlatan Anthony Bourdain’in dünyanın her yerinde sevilen bir kişilik olmasının en büyük nedeni; konuk olduğu ülkelerde bir televizyoncudan çok bir seyyah gibi davranmasıydı. Belgeselcilerin bile gitmeye çekindiği coğrafyalara giden, konuk olduğu bu coğrafyaların insanına saygı duyan, kimi zaman öne çıkıp kimi zaman görünmez olan, daima açık sorular soran, savaşın ortasında kaldığı halde çekime ve insanların hayatına dokunmaya devam eden bir hikaye anlatıcısı…

Dünya kültürleri ne de güzelmiş dedirten, milyonlarca hayranı olan, aykırı, neşeli, kültürlü, yemeğe, doğaya insan hikâyelerine tutkulu, dünyaca ünlü gurme şef ve televizyon programcısı ABD’li Anthony Bourdain’a ayırdık bu ayki köşemizi…

Anthony Bourdain’ın bir Haziran sabahı yakın arkadaşı Fransız şef Eric Ripert tarafından otel odasında ölü bulunması dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Kısa kısa Anthony Bourdain serüveni…

Biraz geçmiş, biraz gelecek

Çocukluğu New Jersey’de geçen Bourdain, Yahudi bir anneye ve Katolik bir babaya sahip olması nedeniyle dini anlamda geleneklerden bir hayli uzak büyümüştür. Sıradan bir ailede dünyaya gelen Anthony’nin en büyük şansı iyi kitaplar okuyan ve aynı zamanda iyi filmler izleyen ebeveynlere sahip olarak büyümüş olmasıdır.

Çocukken Fransa'da ailesi ile birlikte gittiği tatilde yemeğe olan aşkını istiridye yediğinde keşfeden Anthony Bourdain, 70’li yıllarda gastronomi ile tanışıyor. Kolejde okuduğu dönemlerde restoranlarda çalışmaya başlıyor ve kariyerine yine gastronomi alanında devam etmeye karar veriyor.

Parlayan bir yıldız

1997’de Gone Bamboo, 1995’de ise Bone in the Throat adlı iki farklı suç romanını kaleme alıyor.

1998 yılında Manhattan’daki ünlü restoran ‘Brasserie Les Halles’ de baş şef olarak uzun yıllar burada çalışma şansına erişiyor. New York’taki restoranların iç yüzünü anlatan “Don’t Eat Before Reading This” adlı makalesi ise meşhur yemek kitabına hazırlık niteliği taşıyor. 2000’li yılların başında yazdığı ‘Mutfak Sırları’ kitabı, Times'da en çok satanlar listesine giriyor.

Yıldızı gitgide parlayan Anthony Bourdain’a ‘Food Network' den gelen teklif ise artık tüm dünyaya sesini duyurmasına olanak sağlıyor ve televizyon programı yapmaya başlıyor. “A Cook's Tour” programı oldukça ilgi görüyor. Hal böyle olunca "Anthony Bourdain: No Reservations" isimli yeni bir belgesel şovu başlatıyor.

Renkli bir belgesel şov niteliği taşıyan programda hem gezi, hem de yemek konuları yer alıyor. 2011'de “The Layover” isimli seri bir programla her bölümde yeni bir şehir keşfediyor ve gittiği şehirlerde 1-2 gün konaklayarak 10 bölümlük programa imza atıyor. 

Bir Rock starı gibi görünen ve sıra dışı karakterini kariyeri ile bütünleştiren Anthony Bourdain, program sunumlarında 'agresif' dil ve 'cinsel' içerikli göndermeler yaptığı için gastronomi dünyasında aykırı bir kimlikle tanınıyor. 

Ülkemizde "No Reservations" programı ile tanınan ve hatta çekimleri için Türkiye’ye gelen Bourdain, "Parts Unknown" programı ile iki kere Emmy Ödülü'ne layık görülüyor.

İstanbul'da dürüm ve ıslak hamburger, Mardin'de ise kaburga dolması lezzetlerini tadarak tüm dünyaya bize özgü lezzetleri de duyurmuştu.  

Hüzünlü veda

8 Haziran 2018’de ise tıpkı bir yıldız gibi kayıyor. Yemeğe olan aşkını bir balıkçı teknesinde yediği istiridye ile fark ettiği, çocukken ailesiyle birlikte yaz mevsimlerini geçirdiği Fransa’da, bir otel odasında ölü bulunuyor. Anthony Bourdain’in ölümünde intihar şüphesi üzerinde duruluyor. Hayat dolu, karizmatik, sıra dışı ve milyonlarca hayranıyla Bourdain, tüm dünyayı yasa boğuyor.

61 yaşında aramızdan ayrılan Michelin yıldızlı restoran deneyimli ünlü şef,  eşsiz yemekleri, eğlenceli programları ve başarılı kitaplarıyla birlikte yüzlerce anı bıraktı. Sevgi ev saygıyla anıyoruz.

Kaynaklar:

www.ntv.com.tr/galeri/sanat/abdli-sef-ve-yazar-anthony-bourdainin-sir-olumu,sSgC4zj1dkWY45VUCuY8Jw

www.onedio.com/haber/gastronomi-dunyasinin-kotu-cocuguydu-unlu-sef-anthony-bourdain-hayata-veda-etti-826495

www.listelist.com/anthony-bourdain-kimdir/

 

29 / 07 / 2018