Gençlik Hataları

‘Keşke…’leri, ‘şimdiki aklım olsaydı...’larıyla; gençlik hataları…

“Nereye gittin?”

“Hiçbir yere gitmedim.”

“Eğer bir yere gitmediysen, niye avarelik ediyorsun? Okula git, okul-baba’sının önünde dur, ödevini ezberle, okul çantanı aç, ağabey’in senin için yeni tablet yazarken kendi tabletini yaz. Ödevini bitirip gözetmenine gösterdikten sonra yollarda oyalanmadan doğruca bana gel. Şimdi ne olduğunu anladın mı?”

Tanıdık değil mi? İlginç yanıysa, en az 5000 yıl önce gerçekleşmiş olması. Yanlış okumadınız! Sümerler’den kalan ve 17 kil tablet parçasına yazılı bir baba-oğul diyaloğundan küçük bir alıntı yukarıdaki yazı. Ve bize, belki de insanın var olduğundan bu yana yaşça küçüklere tecrübelerini aktarma ihtiyacının bir göstergesi… Geçmişte yapılan hataların, ancak belli bir yaşa gelince anlaşılması, bunun yarattığı pişmanlıklar… Bunu hiç yaşamadığınızı söyleyebilir misiniz?


Moral bozmayalım!
Mutlaka hepimizin gençlik hataları olmuştur. Ama moral bozmayalım…

''Bir insan ne kadar bilge olursa olsun, gençliğinin bir döneminde, mutlaka hatırlamaktan hoşlanmadığı, yok olmasını isteyeceği sözler söylemiş; hatta bir hayat tarzı benimsemiştir. Ama bundan ötürü kesinlikle pişmanlık duymamalıdır; çünkü bilgeliğe ulaştığından emin olabilmesi için bu son safhadan önceki bütün gülünç veya iğrenç aşamalardan geçmiş olması gerekir.'' demiş Marcel Proust...

Bugün yaşını alan birçok başarılı insan da her şeyi genç yaşta anlayıp, öğrenmedi elbette. Tecrübe edinmelerini sağlayacak her hata, aslında geleceği kazanabilmelerini sağlayan birer anahtar oldu.

İşte tarihe geçmiş 5 başarılı Amerikalı girişimcinin gençlere öğütleri, “keşke…” cümleleriyle başlayan pişmanlıklar ve çıkardıkları dersleri içeriyor.


Tim Westergren (Pandora‘nın kurucusu): Westergren’ın hayattaki pişmanlığı, henüz gençken en iyi fikir olduğuna inandığı projeleri hayata erkenden geçirmemiş olmasıymış. “Senelerce içgüdünüzü takip etmeyip, risk almamanızın yükü, içgüdünüzü takip edip başaramamaktan daha kötü.” diyerek; aslında yapılan her hatanın iyi bir öğretici olduğunu vurguluyor. “Hepimiz o kadar bizim için çizilmiş güvenli ve düz yolda yürümeye alışmışız ki, kendi yolumuzu çizmek korkutucu geliyor.” Westergren’e göre henüz gençken risk almak, “keşke…” demekten kat kat iyi.


Jimmy Wales (Wikipedia‘nın kurucusu): “Gençlik yıllarınızda paranızı iyi kullanın ve değerlendirin ki, bir gün gerçekten hayata bir proje geçirmek istediğinizde elinizde bir sermayeniz olsun.” Wales, yaş aldıkça araba gibi lüks eşyalara sahip olabilmek için kredi çekilmemesini öneriyor. “Sadece sizin için geri dönüşü olan şeyler için para çekin: eğitim ve iş projesi gibi.”


Alexander Ljung (SoundCloud‘un kurucusu): Ljung, bir üründe basit kullanımın en sofistike şey olduğunu düşünenlerden... “Bir şey kurgularken her özelliği katmak derdiniz olmamalı. Her şeyi en basit haliyle sunabilmek ve kullanıcının tecrübesini kolaylaştırmak asıl amacınız olmalı.” diyor.


Bing Gordon (Kleiner Perkins Caufield Byers ortağı): “Olabildiğince çok çalışın, sonra daha da çok çalışın.” İş hayatına erken dönemde atılmanın büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan ve 28 yaşında iş hayatına başlayan Gordon, üniversiteden yeni mezun kişilerin istekli ve en iyi fikirlere sahip çalışanlardan oluştuğunu özellikle belirtiyor ve ekliyor; “Kendinizden yaşça büyük, ancak patron-çalışan ilişkinizin olmadığı birinden kariyerinize dair tavsiye almanız size inanılmaz yarar sağlayacaktır.”


Bill Ready (Braintree‘nin kurucusu): Bill Ready’nin öğüdü de dikkate değer… “Çevrenizi ilgilendiğiniz dalda harika insanlarla çevirin. Genç bir mühendisken ben her şeyi bildiğimi sanıyordum. Ancak piştikçe öğrendim ki, bildiğim şeyler sınırlı ve çevremdeki benden tecrübeli insanlardan öğreneceğim çok şey var.” Ayrıca Bill Ready, bu kişileri dinlemenin ve aklınıza bir şey koyduğunuzda korkusuzca adım atabilmenin önemini ise şu cümlelerle vurguluyor; “İlgilendiğiniz sektörde birçok başarılı şirket olsa da korkmayın. Braintree’nin benzeri işleri yapan birçok daha büyük şirket var. Ancak biz onların yaptığı şeyi yaparken başarısız olmaktan korkmuyoruz.”

Her ne kadar gençlik hatalarından kaçış olmasa da, gençlere; yaşça büyüklerinin öğütlerini dikkate almalarını ve kanlarının deli aktığı bu dönemlerini mümkün olduğu kadar az hata ile geçirmelerini öneriyoruz. Gençlik dönemlerini geride bırakanlara ise, kendilerinin de bir zamanlar genç olduğunu unutmamalarını, o dönemlerini hatırlayarak gençlerin yaşına inmeye çalışmalarını ve yol göstermekten vazgeçmemelerini… Bakarsınız işe yarar :)


​Kaynak:
http://pavlovspartner.com/

https://www.turkishnews.com/

29 / 05 / 2018