Gastronominin yıldızı miksoloji

Alkollü ve alkolsüz kokteylleri; yaratma, hazırlama ve yapım aşamalarına miksoloji, bir başka deyişle karıştırma sanatı deniyor… Damağa hitap ettiği kadar göze de hitap eden, hazırlanışından sunumuna tam bir görsel şov aslında. Eğlence dünyasının tam ortasındaki içecek sektörüne de yepyeni bir boyut ve kimlik kazandırmıştır miksoloji.

İçeceklerin karıştırma ya da sunumu sırasında çeşitli kuru otlar yakılıyor, dumanını içeceklerle birleştiriyor ve bar ortamını adete bir laboratuara dönüştürüyor miksolojistler.

Karışımlarını yaratırken özellikle mevsiminde olan, taze meyve ve sebzeleri, özel baharatları ve teknolojik olarak özel aparatları kullanarak imza kokteyller hazırlıyorlar.

Bir de moleküler miksoloji var. Kokteyllerin yapımında kullanılan malzemelerin moleküler seviyede araştırılmasına dayalı bir barmenlik disiplini moleküler miksoloji de. Emülsifikasyon, jelleme, sisleme, ısıtma ve katılaştırma gibi teknikler kullanılarak kokteylin dış bölümünün jöle kıvamında, içininse sıvı olarak kalması sağlanıyor. Böylece kaşıkla tüketildiğinde jöle kıvamı patlıyor ve kokteyl ağızda dağılıyor. Bugün pek çok restoran, bar ve gece kulübünde karşınıza çıkan moleküler miksoloji kokteylini, bir şirket davetinde şirketin logosunu yansıtır formda da görebiliyorsunuz.

Kullanılan teknikler bakımından moleküler miksoloji aslında moleküler gastronominin içki versiyonu. Bu bakımdan çıkış yeri İspanya’dır.

Miksoloji, son dönemde en az gastronomi kadar ilgi gören bir konu. Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi veren özel veya devlet üniversitelerinin pek çoğu miksoloji ve içecek bilimini ders olarak müfredatlarında bulunduruyor. Aynı zamanda sektörün öncüsü, Denge’li İşletmeler’den MSA’nın da  miksoloji ve bar eğitimi üzerine eğitim ve sertifika programları var.

Sadece deneyimlemek isteyenler içinse yine Dengeli İşletmeler’den Loco de Pera, miksoloji kokteylleriyle İstanbul’un en iddialı mekanlarından.

Kaynak:  

http://alcoholoco.com.tr/molekuler-miksoloji/

http://www.10balikesir.com/gastronominin-yeni-gozdesi-miksoloji/

12 / 01 / 2020
Gastronominin yıldızı miksoloji