Gastronomi şehri Kopenhag

Dünyanın en yaşanılası şehirlerinden Kophenag’ı işliyoruz bu ay… Kopenhag’ın sahip olduğu birçok özel değerin arasında öyle biri var ki, onu listelerde daha da üst sıralara taşıyor: Gastronomi… Dünyanın en mutlu insanlarının bir arada yaşadığı Danimarka’nın başkenti Kopenhag, gurme lezzetleriyle her geçen gün tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Üstelik Kopenhag’ın pek çok büyük Avrupa kentinden daha fazla, Michelin yıldızlı restorana sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Danimarka, gastronomi dünyasına ‘Noma’yı hediye ederek herkesin ülkeye olan tüm bakış açısını değiştirdi. Danimarka artık yalnızca turistik bir ülke değil; gastronomi ülkesi olarak da 21. yüzyıla adını altını harflerle yazdırdı.

Noma’yı merak edenlere

Dünyanın en iyi restoranı seçilen Noma’dan kısaca bahsedelim.

Kopenhag’ın dünyanın hem yemek hem de restoran açısından en canlı, yenilikçi ve heyecan verici şehirlerinden biri olmasının sebebidir, Noma ve sahibi/şefi Rene Redzepi…

Rene Redzepi, 2003 yılında ortağı Claus Meyer ile birlikte Noma’ya hayat veriyor. Redzepi, Noma’da belli kurallar çerçevesinde hizmet vermeyi kendine ilke edinmiş. Sadece Nordik bölgesi adı verilen Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya, İzlanda ülkelerinde yetişen ürünleri mutfağında kullanmak temel prensibi olmuş. Noma’nın bu eşsiz mutfağında Nordik bölgesi dışından yalnızca iki ürüne izin var; onlarda kahve ve kakao... Doğada dağ, bayır demeden gezerek yenebilecek her türlü yabani otu ve sebzeyi aramak Redzepi için büyük keyif. Üstelik, iki yemek tarihçisi önderliğinde hizmet veriyor ve restoranında full-time çalışan yabancı ot toplayıcıları dahi var.

Noma’nın mutfağı benzersiz. Neden mi? Dünyanın farklı ülkelerinden gelen genç aşçı takımının askeri bir disiplinle çalışırken birbirlerine heyecanla öğrendiklerini anlatmaları bu başarının aynası adeta.

Redzepi, yeniliğe açık ve daima kendini geliştirmeyi hedef edinen bir karakter. Restoranın hemen yanı başında Nordik Laboratuvar adını verdiği bir mutfak kültür merkezi ve laboratuvar kurmuş.  Burası muhteşem. Nordik mutfağının geleneksel yanını, modern kültürünü ve tekniklerini keşfeden şefler, tüm bu deneyimlerini akademisyenler ve halk ile paylaşmaya çalışıyorlar.

Bir başarı hikâyesi ile Kopenhag Mutfağı

Şehirde herkesin damak zevkine hitap edebilecek şekilde irili ufaklı yüzlerce restoran mevcut. Kopenhag, şefler açısından altın kuşağını yakalamış. Tüm şefler birbirleriyle çok iyi arkadaşlar. Son derece samimi ve mütevazı bir yaklaşımı benimsiyorlar. Meslek sırrı denilen incelikler burada uygulanmıyor. Tıpkı birer çocuk gibi üzerinde çalıştıkları yemekleri diğer arkadaşlarına anlatmak için heyecanlılar. Çünkü şefler, bildikleri her şeyi şeffaflıkla paylaşıyorlar. Yemeklerde tercih edilen malzemelerde daima yerel olana odaklanıyorlar. Danimarka’nın geleneksel mutfağı tıpkı diğer İskandinav ülkelerinin ve Kuzey Almanya’nın mutfağı gibi et, balık ve patatesten çeşitlerini içerir.

Pişirme tekniklerinde de gelenekselliği koruyorlar.  Yemeklerinde dikkati çeken en temel unsurlar iyi bir çalışma, bilgi ve felsefe… Onlar için popülerlikten çok, iyi bir insan olabilmek önemli.

Kopenhag’da ne yenir?

Turistik gezi esnasında akla ilk gelen sorulardan biri, “Burada ne yiyeceğim?”dir. Sandviç çeşitleriyle dikkat çeken Danimarka’da, kızarmış dereotu ile marine edilmiş hardal soslu somon balığının yanı sıra ‘Vienna ekmeği’ ni tercih edebilirsiniz. Dilerseniz öğle yemeklerinde balık, peynir ve tatlıdan oluşan Koldt Bord’ u da deneyebilirsiniz. Bununla da sınırlı değil elbette… Tereyağlı ekmekler, farklı sandviç çeşitleri, baharatlı sığır eti ile hazırlanmış güveç gibi alternatiflerden birini de seçebilirsiniz.

Kopenhag’dan kısa kısa

Kopenhag’da bulunan 13 restoranda 15 Michelin yıldızının olduğunu biliyor muydunuz?

A sınıfı düzeyde hizmet veren restoranlarının neredeyse hepsi internet siteleri üzerinden rezervasyon alıyor ve ancak 1 ay sonrasında müsait olabiliyor.

Tüm servis elemanları güleryüzlü yaklaşımlarıyla menüden sorduğunuz herhangi bir yemeğin, etin/balığın nereden geldiğini, yardımcı malzemelerin nasıl kullanıldığına dair deneyimledikleri her konudaki bilgiyi büyük bir keyifle paylaşıyorlar.

Kopenhag bira konusunda da adeta bir cennet. Lokal bira evlerinin yanı sıra dünyanın sayılı markalarından olan Carlsberg’in anavatanı burası.

Yeme içme sizin için her şeyden önde geliyorsa, gastronomi seyahatlerini ihmal etmiyorsanız listenizin en üst sırasına mutlaka Kopenhag’ı yazmalısınız.

Kaynaklar:

03 / 10 / 2018