Et Yumuşatma Teknikleri Nelerdir?

Ne tür et kullanırsanız kullanın etinizi yumuşatmak için bir yöntem kullanıyorsanız lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz.

Et, proteinlerden oluşur. Proteinler çok sayıda amino asit içerdikleri için bu asitleri parçalama işlemidir et yumuşatma dediğimiz olay aslında. Ve çok farklı yöntemleri vardır. Eski geleneksel yöntemler ve bunlara ilaveten çok daha farklı yöntemler geliştirilmiştir.

Geleneksel yöntemler ile yumuşatma da sanırım hepimizin bildiği, eti tabiri caizse eşek sudan gelene kadar dövmek, bir diğer yöntem ise ete çatal batırarak kas dokularını delmek. Ya da çatal yerine günümüzde kullanılan et yumuşatma makinesi ile ete delikler açarak yumuşatmak.

En çok kullanılan malzemelerden biri de sirkedir. Sirkenin içerisindeki asidik asit, et liflerini parçalayarak etin daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Ülkemizde bu iş için normal sirke kullanılsa da Avrupa’da genellikle bu durum için beyaz sirke kullanılmaktadır.

Hatta yine sirke yerine geçen asidik asit içeren şarap, limon ya da portakal suyu, domates sosu, bira, ananas suyu, soda, çay, kahve ve hatta ayran bile bu işlem için kullanılabilecek malzemelerdendir. Tek dikkat etmemiz gereken nokta kullanacağımız asidik malzemenin yapacağımız yemeği tamamlayan bir tadının olmasıdır.

Bu kadar et yumuşatma ile ilgili bilgiler verdikten sonra asıl ilgi çeken yumuşatma yöntemine geçelim.

Çiğ meyveler de pişirilmeden önce eti yumuşatmak için kullanılabilir çünkü asidik enzimler içermektedirler. Bu meyvelerden çok da duyulmayan bir tanesi var ki sağlıkla ilgili faydalarının yanında bir de et yumuşatmada harikalar yaratıyor.

 

Evet, Sizlere Bahsettiğimiz Meyve PAPAYA…

Yeşil papaya olarak da bilinen olgunlaşmamış papaya, güneydoğu Asya'da yaygın bir meyvedir. Hem olgun hem de olgunlaşmamış papaya çeşitli ülkelerin mutfaklarında kullanılmaktadır. Olgunlaşmamış papaya, Filipin mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır. Turşu yeşili papaya, “atchara” adı verilen baharatın en önemli bileşeni olarak bilinir. Ancak yeşil papaya için daha az bilinen bir kullanım şekli ise çok iyi bir et yumuşatıcısıdır. Yeşil papaya “papain” denilen bir enzim içerir. Soyulmuş yeşil papayaların tamamı ve hatta papaya ağacının yaprakları bile bu (papain) enzimini içerir. Bu papain bileşiği ve et yumuşatma ile ilgili birçok bilimsel gerçekler vardır.

Kısaca açıklayacak olursak; birçok farklı et türünü bir arada tutan ana protein olan kas dokularındaki kollajeni parçalama kabiliyetine sahip olmasıdır. Bu da yeşil papayayı (veya içindeki papain'i) mükemmel bir et yumuşatıcısı yapmaktadır.

26 / 08 / 2019
Et Yumuşatma Teknikleri Nelerdir?