Enerjimizi Bitcoin’e harcıyoruz!

Herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluş ile ilişiği olmayan elektronik para birimi Bitcoin’in, Blockchain (Blok Zinciri) adı verilen ağı 3 Ocak 2009'da kuruldu. Aralık 2017’de, Bitcoin fiyatı 20.000 dolar sınırına kadar çıktıktan sonra düşüş trendine girdi ve bugünlerde 6.500 dolarlarda seyrediyor. Bitcoin, alınıp satılabilen ve üretilebilen bir çeşit kripto para. Kimileri tarafından dijital altın olarak da ifade edilen Bitcoin, güvenli mi değil mi tartışmaları yaşanırken, şimdi de tükettiği enerji ile gündemde.

TV kanalı Bloomberg’e röportaj veren New York Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ekonomist Nouriel Roubini, "Bitcoin, insanlık tarihinin en büyük balonudur ve bu bütün balonların anasıdır." ifadesini kullandı. Roubini, şu anda piyasada 1.300'den fazla kripto para olduğunu belirterek, "Birçoğu Bitcoin'den de kötü" dedi. Roubini, veri madenciliğindeki yüksek enerji tüketiminin de çevresel bir felaket olduğuna da ifadelerinde yer verdi.

İşte 2020’de dünyanın tüm enerjisini tüketeceği konuşulan Bitcoin’in tüketimine dair rakamlar:
- Yıllık ortalama elektrik tüketimi 32.68 TWh

- Küresel enerji tüketimindeki payı. 0.15

- Bitcoin bir ülke olsaydı, küresel elektrik tüketimi sıralamasındaki yeri 61. sırada olurdu.

- Küresel madencilik operasyonlarının yıllık geliri 16.19 milyar dolar

- Her bir işlemde harcanan enerji miktarı 235 KWh

- Bitcoin tarafından tüketilen enerji ile ihtiyacı karşılanacak ABD’li hane sayısı 2.4 milyon

- Güney Afrika, Mısır ve Cezayir: Afrika kıtasında enerji tüketimi Bitcoin’i geride bırakan üç ülke.

Bitcoin’in enerji tüketimine dair karşılaştırmalar:
​Küresel elektrik tüketiminde Çin birinci sırada. Ardından ABD, Rusya, Hindistan, Japonya, Almanya, Kanada, Brezilya, Güney Kore ve İngiltere geliyor. İngiltere’nin yıllık elektrik tüketimi ortalama 309 TWh. Bitcoin madenciliği İngiltere’nin elektrik tüketiminin % 9.4’üne denk geliyor.

Türkiye küresel elektrik tüketiminde 20. Sırada. Yıllık ortalama elektrik tüketimi 207 TWh. Bitcoin için dünya genelinde harcanan enerji Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin % 14.3’üne denk geliyor.

Bitcoin, 20’den fazla Avrupa ülkesinden daha fazla enerji tüketiyor. Bu listede arasında İrlanda, Hırvatistan, Slovakya, İzlanda, Macaristan, Slovenya, Lüksemburg gibi ülkeler yer alıyor.

Dünya genelinde Bitcoin madenciliği için ihtiyaç duyulan toplam elektrik hacmi, 159 ülkenin elektrik ihtiyacından daha fazla. Afrika kıtası genelinde ise sadece üç ülkenin Bitcoin’den daha fazla enerji tüketiyor. Bu ülkeler Güney Afrika, Mısır ve Cezayir.

Bitcoin’in elektrik ihtiyacı bu şekilde artmaya devam ederse, bu yıl ekim ayında İngiltere’nin toplam enerji üretimini geride bırakacak, 2020 yılında ise dünyanın tüm enerji üretimini tüketmeye başlayacak.

Yapılan araştırmalara göre Bitcoin madenciliğinin yıllık elektrik tüketimi maliyetinin 1.5 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Diğer geleneksel ödeme sistemlerinin enerji tüketiminin boyutuna dair karşılaştırmayı da Digiconomist, dünyanın en önemli ödeme sistemlerinden biri olan Visa ile yapıyor. Her bir bireysel Bitcoin işlemi ortalama 235 KWh enerji harcıyor. Visa’nın ABD’deki iki veri merkezinden biri, Bitcoin’in ihtiyaç duyduğu enerjinin % 2’si ile çalışıyor. Bu arada Visa’nın iki veri merkezi günde yaklaşık 200 milyon işlem gerçekleştirirken; Bitcoin ağı günde 350.000 altında işlem gerçekleştiriyor.

Kaynak

https://www.dunya.com/

https://tr.sputniknews.com/

 

22 / 02 / 2018
Enerjimizi Bitcoin’e harcıyoruz!