Daha iyi bir dünya için; Sosyal Gastronomi Hareketi

Dünyanın bir yarısı obezite gibi beslenme problemleriyle uğraşırken, diğer yarısı açlık gibi çok ciddi sorunlarla mücadele veriyor. Bu duygu ve düşünceden hareketle, kendinde önemli ölçüde sorumluluk duygusu hisseden gastronomi önderleri, ‘Sosyal Gastronomi’ ile tüm dünyanın kalbini fethediyor. Bu serüvenin temeline, 2012 yılına uzanacağız. Küresel Sosyal Gastronomi Hareketi Öncüsü Şef David Hertz ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Gastromotiva’daki takımıyla yeşerttiği projeyi sizlere daha yakından anlatacağız. Öncesinde birkaç önemli bilgi…

Dünyada yaklaşık 821 milyon kişi açlık çekiyor

BM örgütünün beş daimi üyesi tarafından hazırlanan rapora göre, dünyada her dokuz kişiden biri yetersiz beslenme ile karşı karşıya...
BM Dünya Gıda Programı Türkiye Ofisi İletişim Bölüm Başkanı Martin Penner,  küresel açlığın günden güne arttığını, kötü beslenmeye dikkat çekme konusunda sınırlı ilerleme kaydedildiğini vurguluyor. Günümüzde, çocuk gelişimi geriliğinden, yetişkin obezitesine kadar yüz milyonlarca bireyin sağlığının risk altında olduğunu da belirtiyor.

Oysa dünyada, herkese yetecek ve artacak kadar gıda üretiliyor, fakat eşit olarak dağılmıyor ya da israf ediliyor. Dünyanın yaşadığı bu ikilem arasında doğanın bize sunduğu bolluğa karşılık dengeyi kurarak, bize verdiklerinin kıymetini bilmemiz gerekiyor. ‘Sürdürülebilir beslenme’ kavramı da işte bu noktada önem kazanıyor.

Gıda, birleştirici bir güçtür

Gıdanın birleştirici gücünün yayılmasında Sosyal Gastronomi Hareketi’nin rolü oldukça büyük. Sosyal yardımlaşmayı teşvik eden ve düşük gelirli insanların yaşamlarını gıdanın dönüştürücü gücünü kullanarak değiştiren, Brezilya’da ilk sosyo-gastronomik işletme olan Gastromotiva’yı kuran şef ve sosyal girişimci David Hertz’in çok özel bir projesidir ‘Sosyal Gastronomi Hareketi’…
 
Sosyal Gastronomi Hareketi; açlık, yoksulluk, yetersiz beslenme, eşitsizlik, gıda israfı ve işsizlik gibi hem küresel hem de toplumsal sorunları ele alırken, gıda ve gastronominin gücünü kullanıyor. En önemlisi gastronominin, açlık ve yoksullukla mücadelede en etkili ve kapsayıcı araçlardan biri olduğuna inanıyor.

Henüz gelişme aşamasında olsa da hem dünyada hem de ülkemizde bu özel harekete destek veren kişi ve işletmeler, yüzümüzü güldüren örneklerle çoğalmaya devam ediyor.

Dünyanın gözü ise şimdilerde 12 Mart’ta ülkemizde gerçekleşecek olan TÜRYİD'in düzenlediği ‘Gastro Ekonomi Zirvesi'nde! Küresel Sosyal Gastronomi Hareketi Öncüsü David Hertz, bu önemli zirvede ‘Gastronominin İyileştirici Gücü’ne ilişkin paylaşımlarda bulunacak.

Şef Ebru Baybara Demir’den tohum bankası projesi

Başarılı girişimci Ebru Baybara Demir, yalnızca restoran işletmekle kalmamış, yaşadığı bölgenin sorunları için çözümler üretmiş ve kadınların meslek sahibi olmaları adına birçok projeyi hayata geçirerek herkese ilham kaynağı olmuştur. Baybara Demir, topraktan tabağa giden serüvende çiftçi ile iş birliğinin zorunlu olduğuna dikkat çekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden başlayıp Türkiye’nin yerel tohum envanterinin çıkarılması, yerel tohumların çoğaltılması, tohum takas dernekleri aracılığıyla yaygınlaştırılması ve çiftçinin toprağa saygılı, doğru tarım için bilinçlendirilmesi adına birçok çalışma başlatan Ebru Şef’in hayali ise, Türkiye’nin yerel tohum bankasını kurmak…
www.instagram.com/ebrubaybarademir

The Clink Restaurant yalnızca bir cezaevi restoranı değil

İngiltere’deki HMP High Down Cezaevi’nde açılan The Clink Restaurant’da, hem yemekleri pişiren şefler, hem de servis edenler oradaki tutuklulardan oluşuyor. Tutukluların eğitim alma olanağına sahip olmaları, çalışma imkânına erişmeleri ve suç işleme oranlarının azalması yönünden umut vaat ediyor.
www.instagram.com/theclinkrestaurant

Açlık yardım organizasyonu Philabundance

Philabundance; yiyecek toplama ve dağıtımını yapma kapsamında dünyadaki en büyük açlık yardım organizasyonlarından biridir. Amacı, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere herkesin taze ve sağlıklı gıdaya ulaşmalarını sağlamak…
www.instagram.com/philabundance

Mülteci mutfağı Refugees Kitchen
Mobil bir mutfak ile arabayla şehir şehir gezerek ihtiyaç sahibi mültecileri bulan özel bir proje. Mültecilere yeni geldikleri yörenin hem geleneksel yemeklerini sunuyorlar hem de bölgeye alışma sürecine katkıda bulunuyorlar. 
www.facebook.com/refugeeskitchen

Yalnız organik ve etik değerlerle üretilmiş malzemeler kullanan Şef Manu Buffara’nın Curitiba’daki restoranı da sosyal gastronominin başarılı örneklerinden…  
www.instagram.com/restaurantemanu

Dünyaca ünlü şefler sosyal gastronomi tartışmaları için bir arada olacaklar

Bask Culinary Center ve Bask Hükümeti tarafından düzenlenen, 24 Temmuz’da gerçekleşecek olan İtalya’da şef Massimo Bottura’nın sosyal gastronomiye ev sahipliği yapacağı organizasyonda, Bask Culinary World Prize’da sahiplerini bulacak. Dünyanın en etkili şeflerinin katılacağı etkinlikte şefler, gastronominin toplumsal bir hareketin parçası haline gelme süreci hakkında bilgi verecekler.

Kaynaklar
https://www.socialgastronomy.org/ 
https://www.beslendik.com/dunyada-beslenme/sosyal-yemek-ye-sosyal-gastronomi/?fbclid=IwAR0pGnu9AUacHzh9mzKAARBVwsjRAcMISL_6vSixjO1aKR74ujVGMEbeGAc
https://www.dw.com/tr/d%C3%BCnyada-821-milyon-ki%C5%9Fi-a%C3%A7/a-45446956
https://docplayer.biz.tr/107339874-Cargill-haberler-cargill-bolgesel-buyumesini-surduruyor-54-sayi-ocak-subat-mart-2018.html
http://foodinlife.com.tr/haber/40068/Dunyaca_unlu_sefler_sosyal_gastronomi_tartismalarinda_bir_araya_geliyor.html 

03 / 03 / 2019
Daha iyi bir dünya için; Sosyal Gastronomi Hareketi