Çocukların hayal dünyasına dokunan 8 muhteşem kitap

Çocukluğumuzda veya gençlik dönemlerimizde okuduğumuz çoğu kitap, şüphesiz ki hayal dünyamızın gelişmesine ve karakterlerimizin şekillenmesine büyük katkı sağlamıştır. Yıllar geçse de unutamayıp, hatırladıkça geçmişe özlem duyduğumuz ve şimdilerde çocuklarımıza da okumak isteyeceğimiz kitapları tekrar anımsamak ister misiniz?
 

Şeker Portakalı / José Mauro de Vasconcelos
Döneminin en popüler kitaplarından biri olan Şeker Portakalı, harika bir roman olarak akıllarımıza kazınmıştır. Çok çocuklu yoksul bir ailenin en küçük çocuğu olan Zeze’nin başından geçen olayların anlatıldığı eser, hepimizi derinden etkilemiştir. Zeze, yüreğindeki sevgi açığını kapatmak adına kendisine pek çok hayali arkadaş yaratır. Ailesinin yeni bir mahalleye taşınmak zorunda kalmasıyla mutsuz olan Zeze, yeni evlerinin bahçesinde bulunan Minguinho adını verdiği şeker portakalı fidanını arkadaş edinir. Zeze, fidana gün boyu yaptıklarını ve hayallerini anlatır. Minguinho’nun da onunla konuştuğunu düşünür.
 

Çocuk Kalbi / Edmondo De Amicis
Çocuk Kalbi; yarının büyükleri olacak çocuklarımızı iyi olana, güzele ve doğruya yönelterek, onları iyi bir insan ve kaliteli bir vatandaş olabilmek adına aileye, topluma ve insanlığa kazandırmayı amaç edinmiştir. Çocukların dünyasına inmeyi başaran eser, iyi kalpli ve yardımsever bir insan olmanın önemini vurgulamıştır.

İtalya’da bir mahalle okulunda 3.sınıfı okuyan Enrico’nun yazdığı bir yıllık okul hikâyesini içeren eser, eğitici ve düşündürücü bir temayla okuyucularını etkilemeyi başarır. Maddi bakımdan iyi durumda olan ve ailesi tarafından da ilgi gördüğü halde bunları hak etmeyen çocukların tavırlarına ayrıca değinilir.
 

Seksen Günde Devr-i Alem – Jules Verne
Dünya edebiyatını en iyi gözlemleyenlerden olan Jules Verne’nin bu eseri 19. yüzyıldan esintiler taşımıştır. İngiltere’de sessiz, kimsesiz olarak hayatını sürdüren varlıklı Bay Fogg’un başından geçenlerin kaleme alındığı bir eser olarak dikkat çekmiştir.

Briç sevdalısı Bay Fogg, son derece düzenli yaşam süren, titiz ve sorumluluk sahibi bir İngiliz beyefendisidir. Bir dönem Londra Bankası’ndan yüklü bir miktarda para çalınmasıyla başlayan süreç, Bay Fogg’un oyun arkadaşları ile hırsızlık olayını tartışmasıyla devam eder. İlerleyen zamanda yaşanılan tartışma bir iddiaya dönüşür ve Bay Fogg dünyayı seksen günde dolaşır. Fogg, bu yolculuğa yardımcısı eşliğinde koyulur. İddia sonucu giriştikleri bu yolculuk zaman zaman da heyecan dolu bir kaçışa dönüşür.
 

Robinson Crusoe / Daniel Defoe
Eser; İngiltere’de yaşam süren orta gelirli bir ailenin en küçük çocuğu olan Robinson’un dünyayı gezme hayaliyle yola çıktığı maceralarını ele almıştır.

Robinson, yeni yerler görme merakı içinde olan serüven düşkünü bir denizcidir. Yolculuk yaptığı geminin batar ve sadece kendisi kurtulur. Issız bir adada yaşam sürmeye başlayan Robinson, orada günlük tutar ve romanın konusunu oluşturur. Yaşamının çok büyük bir bölümünü ülkesinden uzakta geçiren Robinson Crusoe sonunda İngiltere’ye döner. Fakat macera tutkusu hiçbir zaman son bulmaz.
 

Küçük Prens / Antoine de Saint-Exupéry
Pilot olan bir çocuğun gözünden dünyayı anlatan eser, küçüklerin gözüyle yetişkinlerin yaptığı hataları ele almıştır. Uçuş sırasında Afrika’da uçağın bozulmasıyla başlayan hikâyede kahramanın yolu başka bir gezegenden dünyaya gelen ve kendisiyle karşılaşan Küçük Prens’le çakışmaktadır.

Küçük Prens, yaptığı geziler sayesinde merakla yetişkinlerin bakış açılarını öğrenmeye çalışır. İkili arasında geçen konuşmalar ve olaylar, geriye dönüşlerle anlatılır. Çocukluk zamanlarımızın yanı sıra şimdilerin de en popüler eserlerinden olan bu kitap sözleri ile insanın kalbinden vurur.
 

Alice Harikalar Diyarında / Lewis Carol
Eserde, küçük bir kız çocuğu olan Alice’in hayaI dünyasının içerisinde düşüncelerindeki renklilik, maceracı taraf ve tüm güzellikler ele alınmıştır. Alice'in hayal dünyası, enteresan yanıyla hem çocukları hem de büyükleri onlarca yıl boyunca büyülemiştir. Bir insanın başına ne gelirse gelsin hiçbir şekilde yılmadan mücadeleye devam edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Beyaz bir tavşanın peşinde sürüklenen Alice, kendini pek çok tuhaf şeyin olduğu Harikalar Diyarı'nda bulur. Pek çok şarkı, sözcük oyunu ve bilmecelerle dolu bu dünyayı kim özlemiyor ki? İçinde geçen pek çok ironi ve titizce yazılmış diyaloglar, yetişkinleri dahi düşündürür.
 

Kaşağı / Ömer Seyfettin
Türk Edebiyatı’nın önemli eserlerinden olan Kaşağı, bir Ömer Seyfettin klasiğidir. Kaşağı öyküsü, Ömer adındaki çocuğun yalanı ile başlar. Kaşağı’da, basit bir yalan söylemenin dahi ne kadar büyük zararlara neden olabileceğini etkileyici bir dille anlatılmıştır.

Eser; Dadaruh’un yaptığı kaşağının ortadan kaybolması ve sonrasında bulunmasıyla başlayan süreci kapsar. Eserde, kardeşine iftira atıp, ölümü sonrasında vicdan azabıyla yanıp tutuşan bir çocuğun dramı ele alınır. Hiç bir kötülüğün karşılıksız kalmayacağı konusu titizlikle işlenir.
 

Martı Jonathan Livingston / Richard Bach
Masal tadında bir öykü olan "Martı"; yalnızca yemek peşinde koşmayan, diğerleri gibi kavga etmeyen ve farklı bir martı olan Jonathon Livinston'un hikâyesini ele almıştır. İnsanlığı eleştiren ve pek çok konuda ders verici nitelikte yazılan eser, özgürlüğü ve sınırları aşabilmeyi ustalıkla anlatmıştır.

Eserde yaşamı sorgulayan martının, bir zaman sonra sürüsünden dışlanarak ailesi tarafından da istenmediği göze çarpar. Konu; özgür bir martının, kendini bulma çabası içerisinde çevrelenir. Martı Jonathan, kendisine daima diğer martılardan daha yükseklere uçmayı ve derinlere dalarak en leziz balıkları avlamayı hedefler.

17 / 04 / 2017