Çocuk ve Teknoloji

Dünya, hızla değişip gelişiyor ve eski alışkanlıklar yerini yeni alışkanlıklara bırakıyor. 1975-1990 arası doğan, hem yeni hem de eski nesil arasında kalan çoğu anne baba değişen dünya düzeninde çocuklarını yetiştirirken bazı durumlarda zorlanabiliyor. Teknoloji ise bu konuların başında geliyor.

Önce bilgisayarlar girdi hayatımıza… Sonrasında tabletler, cep telefonları derken akıllı gözlükler ve saatlerle birlikte teknoloji deryasında bulduk kendimizi. Tüm bu teknolojik aletlerin çocukların gelişimini etkilediği, hatta nörolojik rahatsızlıklara yol açtığı söylenirken, diğer yandan teknolojiden uzakta kalmanın da zararlı olabileceği söyleniyor.

Çoğunlukla her çocuk, eğlenme amacıyla bilgisayar veya telefon isteğinde bulunur. Çocuklara teknolojik cihazları sunmak bir başarı değildir. Onların amacına uygun ve düzgün kullanılmasını öğretmek bir başarıdır. Burada önemli olan dengeyi iyi kurmaktır. Aşırı kullanımını engellemek ve çocuklarda oluşabilecek zararların önüne geçmek gerekiyor. Çünkü teknoloji gerektiği şekilde kullanıldığında, büyük bir bilgi ve gelişme kaynağıdır.


Çocuklarda teknoloji bağımlılığını nasıl dengede tutabiliriz?
- Teknolojik alet ve internet kullanımında olumlu bir örnek olmaya çalışılmalıdır.

- Teknolojik cihazların kullanımı için gün içerisinde belirli bir süre belirlenmeli ve ebeveyn olarak tutarlı davranılmalıdır. Günlük kullanım 2 saatten fazla olmamalıdır.

- Her anne ve baba çocuklarını teknoloji dünyasında sağlıklı biçimde yönlendirmek ve kontrollerini sağlayabilmek adına internet hakkında detaylı bilgi edinmelidir.

- Şiddet ya da cinsel içerikler için filtre programlar kullanılmalı ve çocukların bu tarz olumsuz içeriklere ulaşması engellenmelidir.

- Teknoloji bağımlılığının önüne geçebilmek için bilgisayarı ortak çalışma alanlarında bulundurmak ideal bir çözümdür. Böylelikle ebeveynler, çocukları rahatlıkla takip edebilirler.

- Ebeveynlerin tutarsız kalabilecekleri veya uygulamayacakları cümleler kurulmamalıdır. ‘Sana bilgisayarı, telefonu ve tableti okul boyunca yasaklıyorum; bu kötü alışkanlıkların yüzünden pişman olacaksın’ gibi cümleler çocuklarda olumsuz etkilere yol açar.


Teknolojik aletlerin eğitimdeki rolü ve önemi
Teknolojik aletlerin görsel ve işitsel olması çocuklar tarafından oldukça ilgi görür. Uzmanlar tarafından hazırlanan eğitim programlarının öğrenmeyi destekleyici olmaları açısından çocukların gelişiminde büyük etkileri vardır. Çocuk, teknoloji ile öğrenirken merak dürtüsü harekete geçer ve cesaret duygusu gelişir. Teknolojik aletlerde uygulanan eğitim programlarını kullanan çocuk, kendi kendine uygulamanın ve başarmanın keyfini yaşar. Böylece çocuğa kendi anlama düzeyini belirleme fırsatı verildiğinden iletişim becerilerinin gelişmesine de büyük katkı sağlar.

Bu bağlamda bilişim ve teknoloji eğitiminin küçük yaşlarda verilmesi önemlidir. Birçok uzman teknolojiyi anlama bilincinin küçük yaşlarda kazandırılmasını öneriyor, teknolojiyi “doğru” ve “dengeli” kullanabilecek her çocuğun dönemin teknolojileri ile mümkün olduğu kadar erken yaşlarda tanışmalarında hiçbir sakınca bulunmadığını da ifade ediyorlar.

Gelişmiş teknolojinin çıkış noktası olan Silikon Vadisi’ndeki yüzlerce firmanın kuruluş hikâyeleri incelendiğinde, kurucularının bilgisayar ve türevi sistemleri “üretim” amaçlı kullanmaya ilkokul ya da ortaokul yıllarında başladıkları görülüyor. Bu da teknolojinin eğitimdeki rolünü açıkça ortaya koyuyor.

Kaynaklar
http://www.egitimdeteknoloji.com

Sözcü Gazetesi

https://www.dijitaller.com

01 / 05 / 2018