Bir duayen, bir işletme: Metin HACIZADE, Selvi Restaurant

Taksim’den Cihangir’e doğru yol alırken birbirinden zengin ve sıcacık alternatifleriyle ev yemeği sevenlerin uğrak noktası olan Selvi Restaurant, özlediğiniz lezzetleri bir arada sunuyor. Sıcak, lezzetli, hızlı ve bütçenize uygun yemekleriyle listenizin vazgeçilmezi olmaya aday! Satış operasyonlarında Arkhe’ye güvenen Selvi Restaurant’ı sizler için deneyimledik.

Bize işletmenizden kısaca bahseder misiniz? Ne zaman kuruldu, bu işe girerken ne düşündünüz? İşletmenizi diğer işletmelerden farklı kılan en önemli özellik nedir?

Babamız tarafından 1950 yılında kurularak 1970 yılında Türkiye'deki ilk self servis hizmetini sunmaya başladığımız restoranımızda, Türk yemek kültürünün tüm zenginliklerini tanıtmanın ve lezzetle yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 15 yaşımdan beri bu sektördeyim ve işimi severek gerçekleştiriyorum. 

Self servis olarak çalıştığımız restoranımızı daha modern bir hale getirmek amacındaydık ve başardık. Öncelikli olarak kendi web sitemizden online satışımızın olması, bizi benzerlerimizden farklı kıldı. Diğer işletmelere göre daha teknolojiyle iç içe ilerliyoruz. 

Başarınızın sırrı nedir? Bu sektörde iyi işler yapabilmek için neler gerekiyor? Sektöre girmek isteyen yeni girişimci adaylarına ne tavsiye edersiniz?

İşletmemizin hijyeni, güvenilirliği, müşterilerle diyaloglarımızın daima iyi olması ve halka fiyat yönünden hitap edebilmek başarımızın sırrı oldu. Eşimle birlikte çalışıyor olmanın da artıları var. Bayan elinin işletmeye değiyor olması büyük bir avantaj gerçekten. 

Bu sektörde iyi işler yapabilmek için; daima güler yüzlü olmak, hijyen kurallarını her zaman önemsemek ve en önemlisi işletmenin başında durmak şart. 

Sektöre yeni girmek isteyen girişimci adaylarına tavsiyem; işi bilmeden ve öğrenmeden girmemeliler. Oldukça zor bir sektör olduğunu söylemekte yarar var. İşe bilmeden başlayan girişimlerin sonu hüsranla bitiyor. İlk başta çok cezbedici yanı var işletmeciliğin. Sıcak ve nakit para akışı gibi… İnanın öyle değil. İşi bilmeyen işletmeciler, zamanla çeşitli sorunlarla yüzleşmeye başlıyorlar. Hiç kimse bilmediği işe girmemeli ve herkes kendi bildiği işi yapmalı. 

Sizce, yeme içme sektörünün en temel sorunları nelerdir? Sektörün geleceğiyle ilgili iyimser misiniz, yoksa karamsar mı? Neden?

Personel… 30 sene öncesinin personelini arıyoruz. Üzülerek söylüyorum ki, şimdilerin personeli biraz rahat. Yeni nesil, sorumluluk almak istemeden bir şeyleri kazanmak istiyor. 30 sene öncesinin personeli işine daha sadıktı, deneyimlerimiz bunu gösterdi. Şimdilerde işine sadık personel, çok nadir bulunuyor. İşi bilmeden yapıyorsanız, personelde ve birçok şey de sorun yaşarsınız. Ben, 35 senedir bu işi yapıyorum ve personel sıkıntısını yaşamaya devam ediyorum. 

Lokantacılık sektörü için eskiye oranla biraz daha iyimserim. Önceleri, fast-food restoranları için yaşanan rağbet yerini artık daha sağlıklı ve özenli beslenmeye bıraktı. Sulu yemek şimdilerin tercih sebebi oldu. Lokantaların müşteri potansiyeline baktığınızda; hem gençleri, hem orta yaş düzeyini hem de yaşlıları görebiliyorsunuz. 

Arkhe’yi tercih etme sebebiniz ne oldu? Bu tercihiniz işletmenize ne kazandırdı? Öncesini ve sonrasını değerlendirebilir misiniz?

Arkhe’yi tercih etmemin sebebi, ekibiyle aramızda olan diyaloğumuzdu. O dönemlerde de işletmemde farklı bir program kullanıyordum. Arkhe ekibiyle olan sıkı iletişimimiz dolayısıyla kullandığım programın yerine yoluma Arkhe ile devam etme kararı aldım. Sağ olsunlar, beni hiç kırmadan istediğim tüm sistemi tarafıma sağladılar. 

Arkhe’den aldığım hizmet, son derece hızlı ve çözüm odaklı. Bu tercihim bana güven verdi. İşletmemizde, Arkhe sistemlerinin %30’unu kullanıyoruz. Çünkü, kendimiz sürekli kasadayız. %100’ünü kullansam eminim ki, başkasını kasaya yönlendirdiğimde gönül rahatlığıyla işlerimi yürütebilirim. 

Sizce, Arkhe’yi rakiplerinden ayıran en büyük özellik nedir?

Hızlı çözüm üretmeleri bence temel farkları. 7/24 ekip desteği ve sektöre göre daha uygun fiyat seçeneklerinin bulunması da dikkate değer diyebilirim. 

Arkhe’yi işletme açmayı düşünenlere ya da kullandıkları sistemlerden memnun kalmayanlara gönül rahatlığıyla önerebilirim. 

25 / 07 / 2016