Bir duayen, bir işletme / Civan Er, Tazele

Türk mutfağına özgü lezzetlerin küçük ama lezzetli dokunuşlarla yeniden yorumlandığı Tazele, konuklarına Kanyon AVM’ de hizmet veriyor.

Yeni ve doğal malzemelerle farklı kombinasyonların yaratıldığı Tazele mutfağının, kuru patlıcanlı ya da etli Antakya yoğurtlu mantısını denemeden ayrılmamalısınız. Keyifle geçen alışveriş molalarınızın en konforlu ve lezzetli durağı Tazele’yi daha yakından tanımak ister misiniz?

 

Bize işletmenizden kısaca bahseder misiniz? Ne zaman kuruldu, bu işe girerken ne düşündünüz? İşletmenizi diğer işletmelerden farklı kılan en önemli özellik nedir?

Beyoğlu Kumbaracı yokuşunda, 4 sene öncesinde açtığımız Yeni Lokanta diye bir mekânımız daha var. Orada, Türkiye’nin her bölgesinden temin ettiğimiz doğal ve yerel ürünleri geleneksel yemek pişirme teknikleriyle pişirip servis ediyoruz. Odun fırınımızda ekşi mayalı ekmek yapıyoruz, yoğurdumuzdan sirkemize kadar pek çok şeyi kendimiz üretiyoruz. Operasyondan çok memnun olunca buna benzer bir konseptte, iyi bir lokasyonda yavru bir lokanta daha açalım istedik ve Tazele’de karar kıldık. Geçen sene Ekim ayı itibariyle hizmete girdik. Kanyon’un ihtiyacı olduğunu düşündük ve o şekilde hayat verdik buraya… AVM konseptine farklı bir tarz getirdik diyebiliriz.   

Burada az önce bahsettiğim gibi yerel malzeme kullanıyoruz; dondurmalar, yoğurtlar ve ekmek çeşitlerinin hepsini kendimiz üretiyoruz. Et, balık ve tavuk gibi ürünleri dondurmuyor, taze kullanıyoruz. Haftanın bir günü çalışanlarımız pazara gidiyorlar. Ege otçusu ile çalışıyoruz. Yeşillikleri mevsimsel olarak doğal yollardan seçiyoruz. Marketlerde bulunmayan ürünleri temin ediyoruz. Günlük değişen yemeklerimizin yanı sıra sabit kalan yemeklerimiz de var. Haftanın her günü servis veren bir lokanta burası… Alkol çeşitlerimiz zengin. Öğlen 12.00’dan akşam 22.00’a kadar mutfağımız açık. Her şeyiyle özel ürünler tercih ediyor olmamız bizi diğer işletmelerden ayıran temel fark aslında…

 

Başarınızın sırrı nedir? Bu sektörde iyi işler yapabilmek için neler gerekiyor? Sektöre girmek isteyen yeni girişimci adaylarına ne tavsiye edersiniz?

İyi malzeme kullanıp, yemeklere kendi yorumumuzu katıyoruz. Dolayısıyla lezzetli yemekler ortaya çıkarıyoruz. Konuklarımıza kendi yiyeceğimiz yemekleri sunmaya çalışıyoruz. Personelimiz de yaptığımız yemeklerden yiyor, kendi yiyeceğimiz yemeği sunuyoruz dememdeki kasıt buydu… Özel lezzetlerle konuklarımızı şaşırtmayı seviyoruz.

Sektörde iyi işler yapabilmek için bazı kriterlere sahip olmak önemli… İyi bir personel gerekiyor. Özellikle çekirdek ekibinizin çok iyi olması gerekiyor. Yemek bilgisine sahip olmanız, mali gücünüzün iyi olması veya sektörde tecrübe sahibi olmanız inanın fark etmiyor. Sizi anlayabilen, sizinle paralel düşünebilen iyi bir çekirdek ekibiniz olmadıktan sonra çok sıkıntı yaşıyorsunuz.

Sektöre girmeden önce yüzlerce defa düşünmelerini tavsiye ediyorum. Özellikle mutfak tarafında… Mutlaka bir ya da birkaç mutfakta belirli sene tecrübe edinmelerini tavsiye edebilirim. Azar azar tecrübeyle bir işe girişilmemeli... Bir insan 2-3 sene bir yerde barınamıyorsa kendi personelinden nasıl aynı işi bekleyebilir ki?

 

Sizce, yeme içme sektörünün en temel sorunları nelerdir? Sektörün geleceğiyle ilgili iyimser misiniz, yoksa karamsar mı? Neden?

Türkiye’de birçok sorun var. Hiç turistin gelmiyor olması bugünlerde en temel sorun aslında… Maliyetler, personeller vs.

İşini severek yapacak, tutku sahibi personel bulmak zor.  Yirmili yaşların başında olan insanlar, sabır gösteremiyorlar ne yazık ki... Her şey, hemen olsun istiyorlar. Sosyal ağın yarattığı bir kimlik var bir de… İşe giriştikleri anda instagram hesabı açıyorlar, oranın sahibi kim ise insanlar onu takip etmeye başlıyorlar örneğin… Yapacağı yemeğe, sunulacak olan şaraba odaklanmak yerine farklı şeylere odaklanıyor insanlar…

Bugünlerde çok iyimser olduğum söylenemez. Birtakım kişiler ve mekânlar elbette ayakta kalmaya devam edecek. Biz, kendi işimizle ilgili pozitifiz. Kanyon’dan memnunuz. Bu konseptin, Kanyon’a benzer lokasyonlarında Bebek, boğaz hattı, Bağdat Caddesi ile Nişantaşı’nda çok tutacağını düşünüyoruz. Müşterilerimizin bizi saydığım bölgelerde de görmek istediklerini duyuyoruz. Bizleri yüreklendirerek cesaretlendiriyorlar. Bu işle ilgili iyimseriz.

 

Arkhe’yi tercih etme sebebiniz ne oldu? Bu tercihiniz işletmenize ne kazandırdı? Öncesini ve sonrasını değerlendirebilir misiniz?

Arkhe’yi, eski çalıştığım yerden iyi biliyordum. İlgilerini o dönemden de deneyimleme şansı buldum. İşletmeye  göre konfigürasyonlar üretirlerdi.  Yerli bir yazılım olması işletmemizde çok yol almamızı sağladı.

Müşteri odaklı yaklaşımları var. Hangi konuda, ne için raporlama istiyorsanız bunu Arkhe’nin çözümleriyle sağlayabiliyorsunuz. Maliyet açısından da daha mantıklı bir yerde olması bizim Arkhe’yi tercih etmemizin başında geliyor.

 

Sizce, Arkhe’yi rakiplerinden ayıran en büyük özellik nedir?

Genel olarak sektöre baktığımızda aynı kalitede çözüm sağlayan rakiplerine göre yatırım maliyetleri daha uygun. Satış süreçlerimizi ve diğer tüm operasyonlarımızı problemsiz ve sorunsuz yürütebilmenin rahatlığını yaşıyoruz. Arkhe’yi, Arkhe yapan temel özelliklerinden birisi bu… Yaşadığınız küçücük bir sorunda dahi 7/24 destek alabiliyorsunuz. Sıcakkanlı ekibine istediğiniz her an ulaşabilmeniz büyük keyif…

27 / 07 / 2017