ASMR nedir?

Yumurtadan sonra dünyanın en bilinen ve tanınan şekli olan Coca Cola şişesini düşünün. Kapağı açılır, bardağa buzlar atılır ve kola bardağa yavaş yavaş konur. Yutkunarak içilir ve  sonrasında derin bir ‘oh’ çekilir. Yıllarca izledik televizyonlarda. Ve pek çoğumuz her defasında da içmiş kadar olduk.

ASMR aslında bir kısaltma. Autonomous Sensory Meridian Response. Anlamı, Otonom Duyusal Meridyen Tepki. Beyinsel orgazm, omurga karıncalanması ve beyin masajı şeklinde de adlandırılabiliyor. Özetle, endorfin salgılayıcı, rahatlatıcı etkiye sahip bir ses türü.

Son dönemin çok popüler kavramlarından. Popüler olmasını Youtube'a borçlu. Genelde uyku, meditasyon veya rahatlama amacıyla dinlendiği söylenen bu ses türünün, yemek sesi, saç kesim sesi, fısıltı ile konuşma, herhangi bir eşyaya hafifçe dokunma ve benzeri türleri var.

'Mukbang' videoları içlerinde en popülerleri. Youtuber'lar kameranın karşısına geçip sadece yemek yiyor. İzleyiciler yemek yeme sesine odaklanıyor ve iştahı açılıyor. Bu sesleri çıkartan kişilere ASMRtist yani ASMR sanatçısı deniyor.

Özellikle 12 yaş altı çocukların vazgeçilmezi olan bir nevi hamur da diyebileceğimiz ‘slime’ da popülerliğini ASMR’lerine borçlu. Çocuklar slime’la oynamayı bırakın, saatlerce bu ASMR’leri izleyebiliyor.

Mindwell bir uygulama aylık 10 dolara kullanıcılarına hipnotik monologlar ile kişiselleştirebilen ses tonları ve çeşitli modlarıyla meditasyon sunuyor. HeadSpace uygulamasıysa bunlara ek olarak kullanıcılarına rehberli solunum egzersizleri ve rahatlama teknikleri sunuyor.

ASMR’ın en büyük pazarı dijital dünyaya içerik üretmeye dayalı olsa da bununla sınırlı kalmıyor. Acoustic Sheep, uykuda kullanılmak üzere tasarlanan ilk ASMR kulaklık.

ASMR sanat dünyasında da yerini almaya başladı. Philadelphia Contemporary’nin sanat yönetmeni Nato Thompson 2018’de ilk ASMR film festivalini kurdu. Thompson, “ASMR’ı ilginç, garip ve vahşi bulan sanatseverlerle sadece para kazanmaya çalışan pazarlama takımları arasında çok büyük fark var.” diyor.

Dijital dünya bakalım karşımıza daha neler çıkartacak?

17 / 09 / 2020
ASMR nedir?